Ga naar content

In het recent gepubliceerde Jaarbeeld Ransomware 2023 blijkt dat maar liefst 58% van de Nederlandse bedrijven en organisaties die slachtoffers werden van ransomware, niet beschikten over een adequate back-up. Deze alarmerende bevindingen onderstrepen de cruciale rol van back-ups in het weerbaar maken tegen cyberaanvallen.

Ransomeware blijft reële dreiging

Jaarlijks worden duizenden organisaties, zowel groot als klein, getroffen door ransomware. Slachtoffers komen voor in alle sectoren. Ook onderwijsinstellingen ontspringen deze dans met cybercriminaliteit niet. Een rapport van Sophos uit 2023 wijst uit dat ransomware-aanvallen op onderwijsinstellingen blijven toenemen. Het is daarom essentieel om goed geïnformeerd te zijn over ransomware, preventieve maatregelen te nemen en de schade te beperken.

Jaarbeeld Ransomware 2023

Het Jaarbeeld Ransomware 2023 is samengesteld door het project Melissa, een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en cybersecuritybedrijven aangesloten bij Cyberveilig Nederland. De informatie in dit jaarbeeld is gebaseerd op gegevens van het NCSC, de politie en acht beveiligingsbedrijven.

Het Jaarbeeld Ransomware 2023 richt zich specifiek op Nederlandse bedrijven en organisaties met meer dan 100 medewerkers. Gedurende het kalenderjaar 2023 werden via een maandelijkse peiling naar schatting 147 unieke ransomware-incidenten geïdentificeerd door middel van anonieme meldingen. Het is opvallend dat vooral sectoren als 'industrie' en 'handel' vaak het doelwit waren van ransomware-aanvallen, gezamenlijk goed voor meer dan een derde van alle gerapporteerde incidenten.

Voorkom ransomware-aanvallen

De wijze waarop aanvallers binnendringen is divers, blijkt uit het Jaarbeeld. Ongeveer 30% van alle ransomware-incidenten ontstond door het misbruik maken van beveiligingslekken en kwetsbaarheden. In 28% van de gevallen resulteerde dit in ongeautoriseerde toegang via bijvoorbeeld phishingaanvallen of het kraken van wachtwoorden.

Gelukkig zijn deze vormen van ongeautoriseerde toegang te voorkomen door tijdige uitvoering van updates en het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden voorzien van multifactorauthenticatie (MFA). Deze eenvoudige maatregelen kunnen de beveiliging aanzienlijk versterken.

Back-up en herstelplan

Een zorgwekkende constatering is dat een meerderheid van de getroffen Nederlandse bedrijven en organisaties geen back-ups had. Dit benadrukt het belang van een robuuste back-upstrategie voor een snel herstel na een ransomware-incident. Zelfs kleinere organisaties of instellingen kunnen hier aanzienlijk van profiteren. Te bedenken dat het totaal aan ransomware-betalingen in 2023 de $1 miljard heeft overschreden.

Voor onderwijsinstellingen gaan de gevolgen verder dan een geldsom: lesuitval, toetsen die niet doorgaan, verloren documenten, te laat betaalde facturen of salarissen. Het is dan ook van vitaal belang om voorbereid te zijn op mogelijke ransomware-aanvallen. Niet voor niets dat Kennisnet je wijst op een back-up- en herstelplan voor dit soort situaties

Onze experts staan voor je klaar

Benieuwd hoe je proactief kunt investeren in een goede back-upstrategie en herstelprocedures om de impact van een ransomware-aanval te minimaliseren en de continuïteit van het onderwijs waarborgen?

Met Secure Backup via Veeam Cloud Connect kun je moeiteloos zowel lokale als cloudback-ups opzetten. Dit biedt de geruststelling dat je back-ups altijd veilig op een externe locatie staan, terwijl je toch controle en gemak behoudt. Bij vragen kun je contact opnemen met onze experts.