expertisecentrum
Microsoft Azure

Het gebruik van Azure in het onderwijs neemt gestaag toe. Instellingen vervangen hun on-premises servers door virtuele servers op het cloud platform van Microsoft en gaan daar aan de slag met onder meer virtual machines, storage, back-up, networking en meer. Zaken als schaalbaarheid, veiligheid, 99,9% SLA en kostenbesparing zijn de voornaamste redenen om deze stap te maken. In dit document vindt u meer informatie over hoe u kunt starten met Azure via SLBdiensten.


Waarom Azure via SLBdiensten


Als uw instelling de stap naar Azure wilt maken, is SLBdiensten de aangewezen partij om u daarbij te helpen. SLBdiensten is een (indirecte) Cloud Solution Provider (CSP) partner van Microsoft en heeft de rechten om Azure aan onderwijsinstellingen te leveren.  
 

Azure via SLBdiensten heeft meerdere voordelen:

  • Wij zijn onafhankelijk. U heeft daardoor een vrije keuze uit implementatie- en beheerpartners.
  • U bent eigenaar van uw eigen omgeving en kunt indien gewenst gemakkelijk van partner wisselen. Als u Azure afneemt via uw beheerpartner, hebben zij de controle over uw omgeving en bestaat de kans op een ‘lock in’. Dat wilt u voorkomen.
  • Wij bieden u gunstige, speciaal voor het onderwijs vastgestelde tarieven. 
  • Wij ondersteunen u bij het maken van de business case met advies over de inrichting en het inzichtelijk maken van verbruikskosten.
  • Wij ontzorgen u volledig bij het inregelen en het beheren van uw abonnementen en subscripties, inclusief inzicht in de maandelijkse kosten.
  • Wij hebben een netwerk aan scholen, waar u terecht kunt voor kennis en ervaring aangaande Azure.
  • Wij hebben een directe lijn met Microsoft, dus bij vragen kunnen we snel schakelen.

 

Azure portal


Via https://portal.azure.com krijgt u toegang tot alle beschikbare Azure Services en de Azure Marketplace. Deze portal is feitelijk uw Azure-account. Het dashboard van de portal ziet er als volgt uit: 

Aande slag met Azure 1


Azure-abonnement (subscription)


Wanneer u met Azure Services aan de slag gaat, heeft u een subscription nodig. Een subscription is eigenlijk het abonnement aan de hand waarvan de door uw instelling gebruikte Azure Services worden gefactureerd.  


Wij maken voor u een Azure-CSP-abonnement aan. Dat doen wij in uw bestaande tenant/account (als u bijvoorbeeld al Office 365 heeft). Met het admin account van uw tenant heeft u binnen portal.azure.com de beschikking over dit CSP-abonnement. Het is ook mogelijk om een geheel nieuw account/tenant aan te maken.


Het is mogelijk om binnen uw account meerdere CSP-abonnementen aan te maken. Bijvoorbeeld een abonnement voor uw productieomgeving en daarnaast een abonnement voor testdoeleinden. Onder iedere abonnement kunnen meerdere resource groepen hangen waarmee je bepaalde Azure-services kunt groeperen.    

Aande slag met Azure 2

Azure-abonnement via SLBdiensten


Via het CSP-programma heeft SLBdiensten met Microsoft afspraken gemaakt over gunstige tarieven. Het is daarom van belang dat u uw Azure-abonnement(en) door ons laat toevoegen en niet zelf een Azure-abonnement toevoegt (U voegt een abonnement toe als u zelf creditcardgegevens in moet vullen).


Wij voegen een Azure-abonnement toe aan uw bestaande account of creëren een nieuw account en voegen daar een Azure-abonnement aan toe. Daarmee loopt het abonnement met de gunstige tarieven via ons CSP-programma. SLBdiensten zorgt voor de rapportage en facturatie.

Een Azure-abonnement (of abonnementsregistratie) is op zichzelf gratis. Op het moment dat u Azure Services gaat gebruiken, gaat u kosten maken. SLBdiensten kan u helpen bij het inzichtelijk maken van uw verbruik. 
 

Prijs bepalen

Stap 1. Berekening maken op Azure.com

Bepaal welke diensten u in Azure wilt gebruiken. Wilt u alleen een website op een virtuele machine (VM) hosten, met bepaalde specificaties (specs) en een bepaalde hoeveelheid data-opslag? Of wilt u ook een VPN-verbinding leggen?  


Met de calculator op azure.com kunt u een inschatting maken van de kosten door uw keuzes voor bepaalde diensten te maken, de specificaties aan te geven en de hoeveelheid tijd aan te geven dat deze diensten moeten draaien. Hier komt vervolgens een prijs uit.
Let op: dit is een globale indicatie en niet het bedrag dat u uiteindelijk via onze CSP-programma betaalt. Zoals hierboven al aangegeven, liggen onze prijzen lager. Maak een uitdraai van uw berekening via de Azure-calculator, waarbij u de optie ‘resource ID’s weergeven’ heeft aangevinkt. Dit vergemakkelijkt het zoeken in onze prijslijst.
 

Aande slag met Azure 3


Een tweetal extra mogelijkheden die u heeft, beschrijven wij hieronder. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op.

Hybrid Use Benefit

Met het Hybrid Use Benefit programma kunt u uw Windows Server licenties, die u voordelig via de Microsoftovereenkomst van SLBdiensten registreert, meenemen naar uw servers in Azure. Dat levert een besparing op uw virtuele machines op, die kan oplopen tot 40%.

Reserved Instances

Aande slag met Azure 4U rekent uw Azure Services, waaronder ook de virtuele machines, af per minuut. Wanneer u vooraf weet dat u een bepaalde virtuele machine voor een lange looptijd nodig heeft, kunt u deze reserveren voor 1 of 3 jaar. Met deze reservering kunt u een korting op de  prijs van die virtuele machine over de totale looptijd krijgen tot wel 72%.


Stap 2. Berekening doorsturen naar SLBdiensten

Zodra u de berekening die u met de calculator op Azure (zie stap 1) heeft gemaakt naar ons stuurt, matchen wij dit met de prijzen uit ons CSP-programma. De korting op die prijs verschilt per Azure Service. U kunt vanzelfsprekend altijd bij ons de prijs van bepaalde Azure-diensten opvragen. Met ons overzicht heeft u een inzicht in de kosten. Vervolgens kunt u via SLBdiensten aan de slag gaan.
 
 
Op onze Microsoft Azure licentiepagina staat een document dat u ingevuld aan ons kunt terugsturen. Met dit document kunnen wij aan de slag een abonnement toe te voegen aan uw Azure-CSP-account of aan een nieuw account toe te voegen.  
 

Meer weten


SLBdiensten organiseert op regelmatige basis informatieve sessies rondom het Microsoft Azure. Tevens geven we training Aan de slag met Azure om u wegwijs te maken in de Azure-portal en de verschillende Azure Services.
 Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met onze Servicedesk: per mail: servicedesk@slbdiensten.nl of per telefoon: 020 42 01 396. We staan u graag te woord.