Workshop basiskennis Office365

Afgelopen maandag 8 januari 2018 vond er een studiedag plaats op het OSG Sevenwolden in Heerenveen. Docenten aangesloten bij deze scholengemeenschap kwamen bijeen om inspirerende sessies en workshops te volgen.

Paulien Lakeman, relatiemanager van SLBdiensten was aanwezig om een inspiratiesessie te geven over de basisbeginselen van Office365. Vijftien enthousiaste deelnemers meldden zich om zelf te ervaren wat de mogelijkheden van Office 365 zijn die zij kunnen toepassen in hun dagelijkse lessen.

Office365 toepassingen in de cloud
Tijdens de sessie ligt de focus op de beschikbare Office365 toepassingen in de cloud, welke gemakkelijk te bereiken zijn via de portal. Bepaalde functionaliteiten zijn zelfs alleen beschikbaar voor het onderwijs, als voorbeeld geeft Paulien ‘Class notebook’. Hiermee kunnen docent en student op een creatieve manier met elkaar samenwerken.

Er komen al direct veel vragen los. Niet alle deelnemers hebben hetzelfde startscherm met dezelfde tegels. Er wordt uitgelegd dat deze weergave van het startscherm aanpasbaar is. Dus u kunt dit zelf óf via uw ICT’er binnen uw instelling laten aanpassen.

OneDrive, OneNote & Forms
Naast diverse office apps (word, powerpoint, excel etc.) de revue zijn gepasseerd, gaan we wat dieper in op OneDrive, OneNote en Forms.

Met OneDrive kun je eenvoudig je bestanden delen en samenwerken met collega’s en leerlingen. Daarnaast heb je 1 terabyte aan persoonlijke opslag.

Om uit te leggen wat OneNote is, maakt Paulien een leuke vergelijking. “OneNote is niets anders dan die map met kleurtabbladen, die u vroeger had. Alleen dan digitaal!” In OneNote verzamelt en ordent u al uw lesmateriaal: van YouTube video’s tot geluidsfragmenten en van Graphics tot schoolcontent.
Maar waar gebruikt een leerling OneNote voor? Samenwerken aan opdrachten met andere leerlingen, lesvoorbereidingen, studiewijzer en nog heel veel meer.

Tot slot is Forms een handige tool om vragen uit te zetten, bijvoorbeeld enquêtes en quizzen. Docenten kunnen bijvoorbeeld lesstof toetsen bij hun leerlingen. Een docent reageert direct heel enthousiast: “Ik gebruik het voor inschrijvingen van alumni-leerlingen. Na mijn vakantie draai ik zo een lijstje uit met wie zich heeft aangemeld”.

Er wordt nog even nagepraat en een enkele deelnemer meldt zich nog voor extra uitleg.

Interesse?
Is er een studiemiddag die u graag wilt inzetten voor deze workshop of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met: nancy.schneider@slbdiensten.nl.