Ga naar content

Steeds meer scholen migreren - in ieder geval deels - richting de public cloud. Ook zagen we tijdens de coronacrisis dat de cloud veel voordelen biedt met betrekking tot onderwijs op afstand. Maar, er zijn ook scholen die on-premise blijven werken. Daarvoor zijn ook genoeg geldige redenen aan te dragen. We zetten beide infrastructuren op een rij.

De afweging tussen een IT-infrastructuur on-premise of in de cloud is voor iedere school een individueel proces. De keuze hangt af van de onderwijsinstelling zelf, de applicaties die er worden gebruikt en in hoeverre de eigen hardware inmiddels is afgeschreven.


On-premise staat voor controle en eigen verantwoordelijkheid

Voor veel scholen staat on-premise voor controle en eigen verantwoordelijkheid. Staan alle applicaties en gegevens nog op servers in datacenters binnen de eigen schoolmuren? Dan ben je als onderwijsinstelling minder afhankelijk van externe partijen, zoals cloud-providers. Het technisch beheer van je onderwijsinstelling heeft controle over de gehele IT-infrastructuur en hoeft, wanneer er problemen zijn, niet te bellen met een externe helpdesk, maar kan hier zelf meteen mee aan de slag.

Er zijn daarnaast onderwijsinstellingen die werken met applicaties waar op dit moment nog geen cloud-variant voor beschikbaar is. Veel toepassingen voor het lesgeven aan bijvoorbeeld blinde en slechthorende kinderen moeten nog lokaal draaien, omdat dit cloud based (nog) niet mogelijk is. Voor onderwijsinstellingen die hier gebruik van maken, is een volledige cloud-migratie vooralsnog niet mogelijk. Zij kiezen er dan vaak voor om in ieder geval voorlopig nog volledig on-premise te blijven werken.

En heb je als onderwijsinstelling net een fikse hardware-investering gedaan? Dan is dat ook een reden om met je infrastructuur on-premise te blijven werken, in ieder geval tot deze investeringen weer afgeschreven zijn.


De public cloud staat voor flexibiliteit en veiligheid

Er zijn dus voldoende legitieme redenen om met een on-premise-infrastructuur door te gaan. Echter, de scholen die kúnnen, besluiten steeds vaker om richting de public cloud te migreren. Zij geven de voorkeur aan servers die draaien in externe datacenters en worden onderhouden door de cloud-provider naar keuze.

Onderwijsinstellingen willen namelijk niet meer zelf verantwoordelijk zijn voor en investeren in het garanderen van de uptime van de servers waar hun digitale leer- en werkomgeving op draait. In de public cloud is deze uptime praktisch honderd procent. Essentieel wanneer je als school hybride onderwijsvormen en/of gepersonaliseerd leren nastreeft. Op deze manier hebben de leerlingen ook buiten het schoolgebouw altijd toegang tot hun bestanden. Daarnaast hoef je als organisatie niet meer te investeren in nieuwe servers en andere hardware: die zijn namelijk van de cloud-provider.

De IT-afdeling van de onderwijsinstelling behoudt in de cloud de controle over de infrastructuur, maar kan zich wel meer gaan focussen op de eindgebruikers (de leerlingen en de onderwijsmedewerkers), in plaats van hoofdzakelijk met het ‘up and running’ houden van de infrastructuur bezig te zijn. Pay as you go is een ander belangrijk voordeel dat de public cloud biedt aan onderwijsinstellingen. De public cloud staat voor daadwerkelijk betalen wat je gebruikt. Opschalen wanneer dataverkeer exponentieel toeneemt, afschalen wanneer het rustiger is, zoals ’s nachts en tijdens schoolvakanties. Je betaalt dus niet meer voor servers die stilstaan én je hebt geen zorgen meer over extra opslagruimte in het geval van piekbelasting.

Veiligheid is daarnaast een voorname reden om richting de public cloud te migreren. Externe datacenters zijn extreem veilig, met meerlaagse toegangscontroles en inbraakpreventiemaatregelen, maar ook vanwege security-oplossingen binnen de virtuele servers zelf. Cloudproviders nemen op allerlei niveaus veiligheidsmaatregelen, om de veiligheid van de data te garanderen. Hiermee lift je als onderwijsinstelling dus mee op de hoogwaardige veiligheidsmaatregelen en back-up-procedures van je cloud-leverancier.


Keuze On-premise of Public cloud – denk ook aan de onderwijsbehoeften

Als onderwijsinstelling zul je dus een afweging moeten maken: blijven we on-premise of gaan we richting de cloud? Het belangrijkste hierbij is om in kaart te brengen wat de wensen van je onderwijsinstelling precies zijn. Kijk daarbij verder dan alleen IT: juist de behoeften vanuit de onderwijspraktijk moeten ten grondslag liggen aan de keuzes die jullie uiteindelijk gaan maken!

Een veel gekozen oplossing binnen het onderwijs is Azure. Ben jij benieuwd waarom scholen voor Azure kiezen? Lees dan het whitepaper 'Waarom kiezen scholen voor Azure?'.