Ga naar content

Naast private en public cloud-varianten, zijn ook hybride cloudoplossingen een mogelijkheid voor onderwijsinstellingen die richting de cloud willen migreren. Een cloud-variant die aspecten van de public en/of private cloud en/of on-premise herbergt. In deze blog leggen we uit hoe de hybride cloud zich verhoudt ten opzichte van de public cloud.

Ook op het gebied van IT moeten onderwijsinstellingen doorlopend keuzes maken. Wel of niet richting de cloud migreren is een belangrijk en actueel vraagstuk. Daarnaast zijn er ook nog eens verschillende cloud-varianten: private, public én hybride. Welke cloud-variant er het beste bij je past, verschilt per onderwijsinstelling.

Soms kunnen scholen niet volledig richting de cloud migreren, omdat ze bijvoorbeeld werken met applicaties die nog geen cloud-variant beschikbaar hebben. Of omdat ze niet afhankelijk willen zijn van een WAN-verbinding tussen de school en de server, in het geval van bijvoorbeeld Facet-toets-oplossingen. Veel onderwijsinstellingen voelen zich daar te kwetsbaar bij.

Of scholen moeten er zeker van zijn dat zeer privacygevoelige informatie, zoals persoonsgegevens, wel conform wet- en regelgeving staat opgeslagen, bij voorkeur in Nederland of in ieder geval binnen de Europese Unie. In dergelijke geval is een hybride cloudoplossing passend. Dit is meestal een combinatie van on-premise met een deel van de omgeving in de private of de public cloud.


De voordelen van gefaseerd migreren

Ook voor scholen die de voorkeur geven aan stapsgewijs richting de cloud migreren, biedt een hybride cloudoplossing uitkomst. Als onderwijsinstelling leer je dan met een deel van je infrastructuur om in de cloud te werken, terwijl een ander deel nog ‘gewoon’ on-premise blijft draaien.

Vervolgens kun je als onderwijsinstelling applicatie voor applicatie en database voor database richting de cloud bewegen. En faseer je als onderwijsinstelling zo alle lokale hardware – en kosten voor onder andere airco en noodstroomvoorzieningen – stapsgewijs uit. Op deze manier hoef je geen forse investering in lokale hardware in één keer af te schrijven.


Waarom scholen graag voor één omgeving kiezen?

In de hybride cloud heb je als onderwijsinstelling echter wel verschillende omgevingen naast elkaar draaien. Dit brengt verschillende risico’s met zich mee, bijvoorbeeld wat betreft het beheer. Verschillende beheertools zorgen over het algemeen voor veel inefficiëntie met betrekking tot beheer. Denk hierbij aan verschillende back-up en monitoring-oplossingen, zowel voor het deel on-premise als het deel van de infrastructuur in de cloud.

Ook op het gebied van veiligheid zijn er forse risico’s, aangezien je binnen de public cloud gebruik kunt maken van de high-end security-maatregelen van de cloud-provider, maar wat betreft het deel on-premise nog steeds kwetsbaar bent. Zoals je met een hybride cloud-omgeving ook het risico loopt niet op ieder moment en vanaf iedere plek bij ieder bestand te kunnen. Zeker onwenselijk wanneer je de ambitie hebt om bijvoorbeeld hybride onderwijsvormen en/of gepersonaliseerd leren op termijn door te voeren: dan is het essentieel dat je leerlingen op ieder moment en vanaf iedere plek bij hun bestanden kunnen.

Eenzelfde probleem ontstaat bij een multicloud-oplossing, wanneer je diensten van verschillende providers (zoals Microsoft, Google en AWS) combineert. Op het eerste gezicht biedt een dergelijke cloudoplossing veel flexibiliteit. Echter, ook in dit geval werken leerlingen en medewerkers in meerdere omgevingen, die ook nog eens niet op elkaar aansluiten.

Een uitzondering daarop vormen de Office 365- en Azure-cloud van Microsoft: dit zijn wél twee cloudoplossingen die uitstekend met elkaar vallen te integreren.


De Public cloud – schaalbaar en direct toegang

Uiteindelijk gaan steeds meer applicaties over, van lokaal draaiend naar puur cloud based. Steeds meer scholen kiezen er daarom voor – al dan niet via een tussenstap – volledig over te stappen op de cloud. Waarbij de public cloud een kant-en-klare infrastructuur biedt, met applicaties waar je als onderwijsinstelling óók direct toegang tot hebt. Cloudapplicaties met betrekking tot bijvoorbeeld beveiligd aanmelden, back-ups en opslag van bestanden.

De mogelijkheid om op- en af te schalen is een ander voordeel dat de public cloud biedt. Meer opslagruimten in het geval van een piek in het dataverkeer, en minder wanneer het rustiger is, zoals ’s nachts en gedurende vakantieperiodes. Waarbij je als onderwijsinstelling alleen betaalt voor wat je gebruikt.


Een public of hybride cloudoplossing?

Voor welke cloudoplossing je ook kiest: het is zaak dat je bij deze overweging een duidelijk beeld hebt van de wensen vanuit je onderwijsinstelling. Waarbij we het niet alleen hebben over IT, maar ook over de behoeften van de onderwijsmedewerkers zelf. Zet je daar de voor- en nadelen van de verschillende cloud-oplossingen tegenover, dan weet je in ieder geval zeker dat je de juiste keuze maakt.

Ben je op zoek naar praktijkvoorbeelden uit het onderwijs? Lees dan het whitepaper 'Waarom kiezen scholen voor Azure?', waarin 3 scholen hun verhaal vertellen.