minecraft education

Minecraft Education Edition

“Minecraft: Education Edition is an open world game that promotes creativity, collaboration, and problem solving in an immersive environment where the only limit is your imagination.”
 

 “Minecraft Education Edition is een game met een open wereld waarin creativiteit, samenwerking en probleemoplossing wordt gestimuleerd in een meeslepende omgeving waarin het enige limiet uw eigen verbeelding is.”
 

Wat isMinecraft Education Edition?

Minecraft Education Edition is een aangepaste educatieve versie van het wereldwijd bekende spel Minecraft waarin vooral gebruikt wordt gemaakt van het creatieve en educatieve aspect van het spel.

Binnen Minecraft Education Edition zijn built-in lessen beschikbaar voor verschillende vakken en leeftijdscategorieën. Daarnaast zijn er ter ondersteuning verschillende lesplannen beschikbaar met allerlei informatie, zoals de leerdoelen, bijbehorende activiteiten, reflecterende vragen en uitleg hoe leerlingen kunnen laten zien dat ze een leerdoel hebben behaald. Het is daarnaast natuurlijk ook mogelijk om binnen Minecraft zelf lessen te bouwen en te creëren.

Microsoft Education Edition is speciaal gemaakt voor het onderwijs en bevat daardoor speciale functionaliteiten zoals:

 • De mogelijkheid om makkelijk samen te werken in de klas
 • Non-player karakters: een docent krijgt een speciaal account met extra functionaliteiten
 • Camera + portfolio functie
 • Schoolbord: docenten kunnen een opdracht of leerdoelen specificeren en leerlingen voorzien van extra informatie
 • Simpel en veilig inloggen met een Office 365-account
 • Tutorial world: voor nieuwe gebruikers is er een trainingswereld om te leren hoe u Minecraft kunt gebruiken.

Voor welke vakken kunt u Minecraft Education Edition inzetten?

Als docent hoeft u geen Minecraft Specialist te zijn. Minecraft Education Edition is zo ontworpen dat u binnen dertig minuten de basis onder de knie kan krijgen. 

Minecraft Education Edition is daarnaast ontworpen om vooral een veelzijdig en open platform te bieden, maar op een manier dat voor eigenlijk elk vak of onderwerp gebruik zou kunnen worden gemaakt van Minecraft, van wiskunde tot natuurkunde en van geschiedenis tot beeldende vorming. Door gebruik te maken van het Minecraft-platform, leren leerlingen daarnaast vaardigheden zoals samenwerken, problemen oplossen, communicatie, gebruik van IT binnen de maatschappij en nog veel meer.

Zo is het mogelijk om gebruik te maken van de bestaande lesplannen binnen Minecraft Education Edition die gericht zijn op bepaalde schoolvakken en kunnen eigen lessen opgezet worden. Microsoft stimuleert de Minecraft community van docenten om lesmateriaal en lesplannen zoveel mogelijk met elkaar te delen.

Welke technische eisen heeft Minecraft Education Edition?

 • Het kan worden gespeeld op elke device met een internetverbinding. Op dit moment werkt Minecraft Education Edition enkel op Windows 10 en iOS X (El Capitan)
 • Gezien de aard van het spel is het aan te raden om gebruik te maken van een externe muis
 • Je hebt een Office 365-account nodig om in te loggen
 • Doordat het een cloud-platform betreft kan het zowel op school als thuis worden gespeeld.

In welke taal is Minecraft Education Edition beschikbaar?

Minecraft Education Edition is op dit moment (nog) niet beschikbaar in het Nederlands. Leerlingen en docenten kunnen daarom op dit moment enkel gebruikmaken van de Engelse versie van Minecraft Education Edition.

Dit betekent dat de interface van Minecraft Education Edition alleen gebruikt kan worden in het Engels. Daarnaast is ook de content van Minecraft Education Edition (de lesplannen en opdrachten) alleen beschikbaar in het Engels.

Houd er echter rekening mee dat een docent binnen Minecraft Education Edition de mogelijkheid heeft om veel van de content in te richten naar eigen wens, dit betekent dat ook een groot deel van de opdrachten en aanwijzingen kunnen worden omgezet naar het Nederlands.

Hoe schaft u Minecraft Education Edition aan en wat kost het?

Via SLBdiensten is Minecraft Education Edition beschikbaar als additioneel product van de Microsoft-overeenkomst. Zie voor meer informatie over het licentiemodel en prijzen de pagina van de Microsoft-schoolovereenkomst (alleen beschikbaar na inloggen).

Minecraft Education Edition valt onder de Microsoft Online diensten, dit betekent dat het beschikbaar wordt gesteld via Office 365. Leerlingen en docenten die gebruik willen maken van Minecraft Education Edition dienen daarom te beschikken over een Office 365-account. Office 365 is gratis beschikbaar voor educatie en kan worden besteld bij SLBdiensten.

Meer informatie

 • Bekijk de website van Minecraft Education Edition, waar u ook de kant en klare lessen kunt vinden
 • Volg via Slimindeklas.nl de training ‘Minecraft in de klas’
 • Volg een docentencursus Minecraft via Imagine Academy. Via de Microsoft Imagine Academy zijn cursussen beschikbaar over Minecraft Education Edition die u als docent gratis kunt volgen.

Vragen?

Het is altijd mogelijk om contact op te nemen met de Servicedesk voor advies of informatie. Wij zijn te bereiken via servicedesk@slbdiensten.nl, of telefonisch via (020) 420 13 96.