minecraft education

Minecraft Education Edition beschikbaar

Per 1 november is Minecraft Education Edition beschikbaar via SLBdiensten. Op deze pagina vertellen wij u meer over dit interessante product.
 

“Minecraft: Education Edition is an open world game that promotes creativity, collaboration, and problem solving in an immersive environment where the only limit is your imagination.”
 

 “Minecraft Education Edition is een game met een open wereld waarin creativiteit, samenwerking en probleemoplossing wordt gestimuleerd in een meeslepende omgeving waarin het enige limiet uw eigen verbeelding is.”
 

Voor wie Minecraft (het spel) niet kent

Minecraft is een spel dat de gebruiker in staat stelt om een eigen omgeving op te bouwen bestaande uit kubusvorming blokjes en objecten die bepaalde functionaliteiten en grondstoffen representeren. 

De gebruiker maakt in deze wereld gebruik van een avatar of karakter om deze omgeving aan te passen naar de wens en fantasie van de gebruiker zelf. Binnen Minecraft is het mogelijk om door slim om te gaan met het combineren van de blokjes (grondstoffen) alles na te maken. Er is geen vooraf ingesteld doel; het succes van het spel is afhankelijk van de creativiteit van de speler.

Dit kan in een ‘survival- mode', hierbij moet u niet alleen uw wereld bouwen maak ook vechten tegen monsters, of ‘classic-mode', waarin de speler enkel zijn of haar eigen wereld hoeft te creëren zonder invloed van monsters. 

Wat is dan Minecraft Education Edition?

Minecraft Education Edition is een aangepaste educatieve versie van het wereldwijd bekende spel Minecraft waarin vooral gebruikt wordt gemaakt van het creatieve en educatieve aspect van het spel.

Binnen Minecraft Education Edition zijn built-in lessen beschikbaar voor verschillende vakken en leeftijdscategorieën. Daarnaast zijn er ter ondersteuning verschillende lesplannen beschikbaar met allerlei informatie, zoals de leerdoelen, bijbehorende activiteiten, reflecterende vragen en uitleg hoe leerlingen kunnen laten zien dat ze een leerdoel hebben behaald. Het is daarnaast natuurlijk ook mogelijk om binnen Minecraft zelf lessen te bouwen en te creëren.

Microsoft Education Edition is speciaal gemaakt voor het onderwijs en bevat daardoor speciale functionaliteiten zoals:

 • De mogelijkheid om makkelijk samen te werken in de klas: maak samen met de klas projecten en los hierin allerlei problemen op. Het spel kan in kleine groepjes leerlingen worden gespeeld. Er kunnen maximaal dertig leerlingen tegelijk ingelogd zijn op een Minecraft-spel in een classroom setting. Daarnaast kunnen leerlingen ook in groepjes op duo's samenwerken door in te loggen op de Minecraft-wereld van een medestudent.
 • Non-player karakters: een docent krijgt een speciaal account met extra functionaliteiten. De docent kan hiermee leerlingen aanwijzingen of additionele informatie geven, zonder zelf deel te nemen aan het spel.
 • Camera + portfolio functie: een belangrijk element van Minecraft Education Edition is de mogelijkheid om aan te tonen dat de leerling de leerdoelen heeft behaald of voltooid, om op deze manier de progressie van de leerling te kunnen monitoren. De camera- en portfoliofunctie in Minecraft Education Edition zorgen ervoor dat leerlingen foto’s kunnen maken in Minecraft en informatie kunnen bijhouden over de status van het project waar ze aan werken. Dit kan de leerling vervolgens delen met de docent.
 • Schoolbord: docenten kunnen schoolborden gebruik in Minecraft Education Edition om de opdracht of leerdoelen te specificeren en leerlingen te voorzien van extra informatie.
 • Simpel en veilig inloggen: inloggen bij Minecraft Education Edition kan gemakkelijk via een Office 365-account.
 • Tutorial world: voor nieuwe gebruikers van Minecraft Education Edition is er een trainingswereld om te leren hoe uMinecraft kunt gebruiken. Denk hierbij aan de game-navigatie en aan het maken, plaatsen en breken van bouwblokken. Zo heeft u binnen dertig minuten Minecraft Education Edition onder de knie. 

Voor welke vakken kunt u Minecraft Education Edition inzetten?

Als docent hoeft u geen Minecraft Specialist te zijn. Minecraft Education Edition is zo ontworpen dat u binnen dertig minuten de basis onder de knie kan krijgen. 

Minecraft Education Edition is daarnaast ontworpen om vooral een veelzijdig en open platform te bieden, maar op een manier dat voor eigenlijk elk vak of onderwerp gebruik zou kunnen worden gemaakt van Minecraft, van wiskunde tot natuurkunde en van geschiedenis tot beeldende vorming. Door gebruik te maken van het Minecraft-platform, leren leerlingen daarnaast vaardigheden zoals samenwerken, problemen oplossen, communicatie, gebruik van IT binnen de maatschappij en nog veel meer:

 • Het is mogelijk om gebruik te maken van de bestaande lesplannen binnen Minecraft Education Edition die gericht zijn op bepaalde schoolvakken.
 • Het is daarnaast ook mogelijk om uw eigen lessen op te zetten binnen Minecraft Education Edition.
 • Microsoft stimuleert tevens de Minecraft community van docenten om lesmateriaal en lesplannen zoveel mogelijk met elkaar te delen. 

Welke technische eisen heeft Minecraft Education Edition?

 • Minecraft Education Edition kan worden gespeeld op elke device (laptop, PC of tablet van de school of van de leerling zelf) met een internetverbinding. Op dit moment werkt Minecraft Education Edition enkel op Windows 10 en iOS X (El Capitan). Gezien de aard van het spel is het aan te raden om gebruik te maken van een externe muis.
 • Daarnaast hebben docenten en leerlingen die gebruik willen maken van Minecraft Education Edition een Office 365-account nodig om in te loggen bij Minecraft Education Edition.
 • Minecraft Education Editiion kan hierdoor zowel op school als thuis worden gespeeld. Doordat het een cloud-platform betreft (inlog via Office 365), kan de leerling op elk device waar Minecraft Education Edition op beschikbaar is (van school of van de leerling/thuis) verder gaan met zijn of haar project in Minecraft Education Edition. 

In welke taal is Minecraft Education Edition beschikbaar?

Minecraft Education Edition is op dit moment (nog) niet beschikbaar in het Nederlands. Leerlingen en docenten kunnen daarom op dit moment enkel gebruikmaken van de Engelse versie van Minecraft Education Edition.

Dit betekent dat de interface van Minecraft Education Edition alleen gebruikt kan worden in het Engels. Daarnaast is ook de content van Minecraft Education Edition (de lesplannen en opdrachten) alleen beschikbaar in het Engels.

Houd er echter rekening mee dat een docent binnen Minecraft Education Edition de mogelijkheid heeft om veel van de content in te richten naar eigen wens, dit betekent dat ook een groot deel van de opdrachten en aanwijzingen kunnen worden omgezet naar het Nederlands.

Hoe schaft u Minecraft Education Edition aan en wat kost het?

Minecraft Education Edition is vanaf 1 november 2016 officieel beschikbaar. Minecraft Education Edition is via SLBdiensten beschikbaar als add-on (additioneel product) van de Microsoft-overeenkomst. Dit betekent dat u Minecraft-licenties kunt aanschaffen via SLBdiensten. Zie voor meer informatie over het licentiemodel en prijzen de pagina van de Microsoft-schoolovereenkomst (alleen beschikbaar na inloggen).

Minecraft Education Edition valt onder de Microsoft Online diensten, dit betekent dat het beschikbaar wordt gesteld middels Office 365. Leerlingen en docenten die gebruik willen maken van Minecraft Education Edition dienen daarom te beschikken over een Office 365-account. Office 365 is gratis beschikbaar voor educatie en kan worden aangevraagd bij SLBdiensten.

Bekijk onze website voor meer informatie. 

Aan de slag met Minecraft Education Edition

Wilt u graag Minecraft Education Edition gaan gebruiken maar weet u niet zo goed waar u moet beginnen? Om u op weg te helpen zijn er verschillende hulplijnen beschikbaar:

Training Minecraft in de klas

Volg via SLBdiensten de training Minecraft in de klas.

In deze 1-daagse training maken wij u wegwijs in Minecraft Education. We kijken niet alleen naar het operationele gedeelte zoals hardware, licenties en software, maar ook naar het gebruik van Minecraft in de klas. Hoe werkt de besturing, welke leerdoelen kunnen er behaald worden en uiteraard: welke kennis heb ik zelf nodig als leerkracht?

Wat kunt u na afloop van de training?

 • Zelfstandig een Minecraft-omgeving inrichten voor een klas
 • Controle houden over een klas in de Minecraft-omgeving
 • De mogelijkheden van Minecraft in het onderwijs toepassen
 • Zelfstandig lessen verzorgen in Minecraft.

Volg een docentencursus Minecraft via Imagine Academy

Via de Microsoft Imagine Academy zijn 4 cursussen beschikbaar over Minecraft Education Edition die u als docent gratis kunt volgen:

 • Getting Started Using Minecraft Education Edition
 • Circultry with Redstone & Minecraft Education Edition
 • Teaching and Learning with STEAM & Minecraft Education Edition
 • Best Practices: Using Minecraft Education Edition with Students.

(Maakt uw school nog geen gebruik van de Microsoft Imagine Academy? Neem contact op met de Servicedesk om deze kosteloos te activeren)

Bekijk de website van Minecraft Education Edition

Begin door een kijkje te nemen op de website van Minecraft Education Edition. U vindt hier:

 • Ervaringen van docenten
 • Verschillende lesplannen voor Minecraft Education Edition
 • Een Minecraft Education Edition tutorial
 • En mocht u er toch even niet uitkomen, dan is veel info en uitleg te vinden op de supportpagina van Minecraft Education Edition.

Het wordt daarnaast door Microsoft gestimuleerd dat docenten lesmateriaal met gebruik van Minecraft met elkaar delen. U zult op deze website dus steeds meer content en relevante lessen tegenkomen in verschillende talen.

Vragen?

Het is altijd mogelijk om contact op te nemen met de Servicedesk voor advies of informatie. Wij zijn te bereiken per e-mail of via 020-  42 01 396.