Beveiliging en privacy

Hoe veilig is jouw onderwijsomgeving?

Het onderwijs heeft dit jaar een enorme digitale transformatie doorgemaakt. Het gebruik van digitale middelen biedt het onderwijs vooral veel kansen, maar zorgt ook voor meer uitdagingen met betrekking tot de (cyber)veiligheid. Nieuwe cyberaanvallen werden bedacht en gebruikt. De afgelopen tijd hebben we meerdere incidenten met flinke schade gezien binnen het onderwijs, waarbij de Universiteit Maastricht er bovenuit stak. Om dit alles heen is er natuurlijk regelgeving zoals de AVG, die hoge eisen stelt aan de verwerking van persoonsgegevens.

Beveiligingsrisico’s

Wanneer de ICT-infrastructuur onvoldoende beveiligd is, lopen de data en ICT-voorzieningen van een onderwijsinstelling risico’s. Denk aan:

 • Het lekken van privacygevoelige informatie.
 • Identiteitsfraude, waardoor bijvoorbeeld cijfers aangepast kunnen worden.
 • Verstoring van de ICT-voorzieningen door een DDos-aanval of een hack.
 • Misbruik van systemen of accounts door onbevoegden of hackers.
 • Hacken van de website of het social media-account met imagoschade als gevolg.

Heb jij inzicht in je huidige IT-beveiligingspositie en kwetsbaarheden?

Als leverancier van veel digitale diensten aan scholen zien wij dat er in de afgelopen maanden een enorme digitale transformatie heeft plaatsgevonden. Een knappe prestatie. Maar we constateren ook dat er in de – noodzakelijke – haast stappen zijn overgeslagen op het gebied van beveiliging.

 • Veel instellingen hebben het digitaal lesgeven aangezet, maar nog onvoldoende gekeken naar de governance (beleid en afspraken) en de bewustwording bij gebruikers.
 • De hoeveelheid data is door de digitalisering fors toegenomen, maar de back-up- faciliteiten zijn daarop niet aangepast. Vooral als het gaat om cloud back-up.
 • Wij zien aan de aanschaf van beveiligingsproducten dat er nog veel ‘traditionele’ producten afgenomen worden, gericht op on premise. Cloudbeveiliging wordt daarbij onderschat.
 • De meeste instellingen hebben maatregelen genomen voor bedreigingen van buitenaf (antivirussoftware, firewall), maar nog nauwelijks voor bedreigingen van binnenuit (dataversleuteling, multifactor authenticatie).Bekijk onze Security-oplossingen

✓ Back-up

Scholen weten dat een goede back-up belangrijk is. Maar weet je zeker dat een veilige back-up omgeving is ingericht? Ben je nu beschermd tegen het per ongeluk wissen van data? En is een restore makkelijk en snel te realiseren, zodat lessen gewoon door kunnen gaan?

Veel gebruikers van Microsoft 365 gaan er vanuit dat er een automatische back-up wordt gemaakt van alle data die in de cloud wordt opgeslagen. Microsoft 365 is een fijne oplossing voor scholen, maar deze dienst is niet primair gericht op het maken van back-ups. Microsoft biedt wel opties die voorzien in tijdelijk behoud door middel van bewaartermijnen, prullenbakinstellingen en versiebeheer, maar het maken van een automatische Microsoft 365 back-up is de verantwoordelijkheid van de school. Om zeker te zijn van een goede beveiliging van je data zijn dus aanvullende maatregelen nodig.

Gebruik je Office 365 en heb je alleen de standaard Office 365 back-up oplossing? Zorg dan voor een extra back-up oplossing. 

Alle licenties rondom Back-up bekijken?✓ Antivirus en systeembeveiliging

E-mail security – bescherm medewerkers en scholieren tegen phishing, op elk device

 • Mailbeveiliging – ondersteun je medewerkers en leerlingen door phishing simulaties en linkbeveiliging
 • Secure file transfer – verstuur veilig online bestanden en voorkom datalekken
 • Veilig e-mailen: automatische encryptie

Netwerk- en cloudbeveiliging – beveiliging informatie en data, waar deze zich ook bevinden

Endpoint security – beveilig informatie en data, waar deze zich ook bevinden

 • Maak werkplekken veilig en krijg controle over wie, wanneer op welke device bij welke data mag
 • Device als authenticatieplatform

 
Alle licenties rondom antivirus en systeembeveiliging bekijken?

 

✓ Onderwijs ICT Security scans

Op een moderne manier kunnen werken en leren is nu belangrijker dan ooit. Het thuiswerken en leren met online functionaliteiten biedt kansen en zorgt ervoor dat het onderwijsproces door kan blijven gaan.

Maar hoe veilig is jouw IT-onderwijsomgeving?

 • Hoe weet je of de infrastructuur wel of niet kwetsbaar is voor dataverlies en beveiligingslekken?
 • Hoe weet je dat je huidige beveiligingsoplossing goed genoeg is en dat je ook op toekomstige dreigingen van cybercriminelen bent voorbereid?

Het begint allemaal met inzicht.
Met onze Onderwijs ICT Security scans toets je de status van de veiligheid van jouw onderwijsorganisatie. Op basis van geautomatiseerde scans en analyses geven  we aanbevelingen waarmee je direct aan de slag kunt. Je ontvangt een actieplan om de veiligheid van jouw onderwijsomgeving te optimaliseren.


Meer informatie of advies over de Onderwijs ICT Security Scans?