Hoe krijg je de explosieve datagroei in jouw onderwijsinstelling onder controle?

Wil jij weten hoe je governance en back-up voor Microsoft 365 goed inregelt na het lesgeven op afstand?

Sinds scholen door de afgelopen periode massaal zijn gaan lesgeven op afstand is er sprake van een enorme data-toename in Microsoft 365-omgevingen binnen het onderwijs. Denk hierbij aan exponentiële groei in Microsoft Teams, bestanden en chats. Hoe ga je als IT-afdeling hier mee om, zodat jij weer de controle terugkrijgt over deze wildgroei aan data?

Governance
De bovenstaande vragen worden regelmatig gesteld als het gaat over governance en back-up voor Microsoft 365. Door de wildgroei is men vaak het overzicht kwijt wie waarvoor toegang heeft en ook waar de data wordt opgeslagen. Het is een lastigie klus om hier inzicht in te krijgen omdat de toename zo groot is.

Daarom raden wij scholen aan om hier aan te werken tijdens de schoolvakanties, zodat er tijd is om er gedetailleerd mee aan de slag te gaan. Belangrijk is hierbij dat je begint met het uitwerken van een beleid hoe jij je ideale Microsoft 365 omgeving indeelt, voordat je deze gaat realiseren. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ons webinar: Hoe krijg ik de controle terug over mijn data voor volgend schooljaar?

Bekijk webinar

Back-up
Als het specifiek gaat over Microsoft 365 Back-up, dan komt het er vaak op neer dat men niet helemaal zeker weet wat er wel of juist niet gedekt wordt door Microsoft. Microsoft 365 is een fijne oplossing voor scholen, maar wist je dat deze dienst niet primair gericht is op het maken van back-ups? Hierdoor zijn er minder scenario’s gedekt dan je zou verwachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Als een collega vertrekt en het account verwijderd wordt, zal binnen 15 dagen alle historie verdwenen zijn zonder mogelijkheid om dit gemakkelijk terug te halen.
  • Interne (bijv. per ongeluk verwijderen) en externe (bijv. phishing) bedreigingen worden vaak niet door Microsoft 365 gedekt.
  • Het per ongeluk verwijderen van data naar jouw prullebak heeft standaard maximaal 93 dagen in Microsoft 365. Bij meeste back-up aanbieder,s zoals Avepoint of Barracuda, is dit minimaal 1 jaar en. Zo heb je meer kans om deze data toch terug te halen voor het definitief verdwijnt.
  • Directe en specifieke restore van een omgeving is binnen Microsoft 365 niet mogelijk met als gevaar dat jullie lessen er voor langere tijd uitliggen. Daarnaast zal Microsoft extra kosten in rekening brengen voor een zogenoemde disaster recovery.
  • Geen mogelijkheid om werkdruk voor IT-afdeling te verlagen door processen te automatiseren en gebruikers zelfstandig kleine restores te laten doen.

Kortom, belangrijke punten voor scholen om mee aan de slag te gaan. We kunnen ons voorstellen dat je hier graag eerst meer over wil weten voor je direct extra back-up inkoopt of jullie governance-beleid herziet. Daarom hebben wij een webinar over Governance en Back-up voor Microsoft 365 in het onderwijs georganiseerd. Meld je aan voor dit webinar via de onderstaande button.

Bekijk webinar

Contact
Pieter Oosterhof is binnen SLBdiensten de aangewezen persoon als het gaat over Governance en Back-up binnen het onderwijs. Samen met ICTheek heeft hij hier ook een blog over geschreven. Mocht je liever direct contact hebben. Bel dan naar 020-420 1396 of mail naar pieter.oosterhof@slbdiensten.nl

Alle licenties rondom Back-up bekijken? Klik dan op onderstaande button.

Bekijk Back-up licenties