Donderdag 28 september 2017 opende het Montessori Nijmegen haar deuren voor de deelnemers van de Kenniskring ICT & Onderwijs. Paulien Lakeman van SLBdiensten doet verslag van deze ochtend.

Professionalisering binnen het onderwijs
Tijdens de inloop genieten we van koffie en thee en wordt er al druk gepraat over de uitdagingen en ontwikkelingen dat het nieuwe schooljaar met zich meebrengt. Deelnemers delen kennis en ervaringen en hier en daar wordt al een telefoonnummer uitgewisseld. Dan nemen we plaats in het klaslokaal, deze schoolse sfeer komt het leren ten goede. De netwerkbijeenkomst staat in het teken van kunstmatige intelligentie, professionalisering in het onderwijs en de privacywetgeving AVG 2018.  

Kunstmatige intelligentie in het onderwijs
Maurits van Bellen, Co-Founder van 241 Software Solutions, trapt af en neemt ons mee in de wereld van kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie is het concept waarbij machines 'denken als mensen'. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfsturende auto's of of Iphone-assistent Siri. Maar wat betekent kunstmatige intelligentie voor het onderwijs?
Binnen het onderwijs komt steeds meer digitale informatie beschikbaar. De vraag is hoe je deze informatie kunt inzetten om bijvoorbeeld docenten te ondersteunen of om het leerlingverzuim te voorspellen. Maurits sluit af met een demonstratie van 'trips', waarmee een docent op een gebruiksvriendelijke manier eigenaar wordt van zijn/haar eigen docentschap. Sjef Martens (Montessori Nijmegen) vertelt daarna hoe 'trips' bijdraagt aan de professionalisering binnen hun school en welke initiatieven zij nog meer ontwikkelden.

Privacywet AVG 2018
Na een korte pauze schakelen we over naar een totaal ander, maar zeer belangrijk onderwerp: de aankomende privacywet AVG 2018. Anne Goris, beleidsadviseur van het VO-raad, geeft ons in een korte en praktische presentatie een duidelijk beeld van wat er nieuw is met de komst van de AVG per 25 mei 2018. Ze begeleidt een interessante en goede discussie waarin wordt besproken hoever de scholen zijn met de implementatie van de AVG en wat de knelpunten zijn waar zij tegenaanlopen.

Na de presentaties werd er nog volop verder gediscussieerd en ervaringen uitgewisseld. Geconcludeerd kan worden dat de derde netwerkbijeenkomst van 2017 wederom succesvol en leerzaam was!