leren en certificeren header

Adobe Certified Associate (ACA)

Wat is ACA?

ACA staat voor Adobe Certified Associate. Dit is een door de industrie erkend certificaat dat de bekwaamheid aantoont in Adobe-gereedschappen voor digitale communicatie. Wilt u ook uw studenten voorbereiden zodat ze succes behalen op de arbeidsmarkt? Dan is het Adobe Certified Associate programma iets voor u. Door een Certified Associate te worden, onderscheiden studenten zich van andere professionals, verhogen ze hun zelfvertrouwen en breiden ze hun carrièrekansen uit.

Adobe Certified Associate demo

Welke Adobe Certified Associate examens zijn er beschikbaar?

 • Visual Communication Using Adobe Photoshop
  Het examen Visuele communicatie met Adobe Photoshop valideert vaardigheden in communicatie op instapniveau op basis van Photoshop-software.
 • Interactive Media Using Adobe Flash Professional
  Het examen Interactieve media met Adobe Flash Professional valideert vaardigheden in ontwerpen met rijke media op instapniveau op basis van Flash Professional-software.
 • Graphic Design & Illustration Using Adobe Illustrator
  Het examen Grafisch ontwerpen en illustreren met Adobe Illustrator valideert vaardigheden op het gebied van grafisch ontwerpen en illustreren op instapniveau op basis van Illustrator-software.
 • Web Authoring Using Adobe Dreamweaver
  Het examen Web-authoring met Adobe Dreamweaver valideert basisvaardigheden in webontwerp op basis van Dreamweaver-software.
 • Video Communication Using Adobe Premiere
  Het examen Videocommunicatie met Adobe Premiere Pro valideert basisvaardigheden in communicatie op basis van Adobe Premiere Pro-software.
 • Print & Digital Media Publication Using Adobe InDesign
  Het examen Drukwerk en digitale publicaties met Adobe InDesign valideert basisvaardigheden op het gebied van publiceren op basis van InDesign-software.

 

Hoe wordt u een Adobe Certified Associate Visual Design Specialist?

De volgende ACA certificeringen zijn vereist:

 • Graphic Design & Illustration using Adobe Illustrator
 • Print & Digital Media Publication using Adobe InDesign
 • Visual Communication using Adobe Photoshop

 

Hoe wordt u een Adobe Certified Associate Web Design Specialist?

De volgende ACA certificeringen zijn vereist:

 • Interactive Media using Adobe Flash Professional
 • Web Authoring using Adobe Dreamweaver
 • Visual Communication using Adobe Photoshop
   

Lesmateriaal

Om het Adobe Certified Associate certificaat te kunnen halen is het belangrijk dat uw studenten en medewerkers zich goed voorbereiden op het examen. Oefenen met de Adobe-programma’s, evenals het leren van een aantal fundamentele vaardigheden met betrekking tot de door u gekozen branche. We raden u aan om ongeveer 100 uur te spenderen aan voorbereidingen voordat u het examen gaat afleggen. 

Hieronder vindt u een overzicht van het beschikbare lesmateriaal:

 1. Adobe Education Exchange
 2. Studiegidsen
 3. Proefexamens via GMetrix
 4. Pearson- Peachpit ACA boeken


1. Adobe Education Exchange 

De Adobe Education Exchange is een platform waar u onder andere lesmateriaal voor ACA kunt vinden. U kunt op dit platform een account aanmaken. Bereid VO en MBO studenten voor op een succesvolle creatieve carrière met deze Adobe Certified Associate hulpmiddelen. Ontdek de vier Adobe leerplannen of maak uw eigen curriculum met de modulaire activiteiten:


2. Studiegidsen 

In de studiegidsen vindt u:

 • Doelstellingen voor het examen
 • Oefenmateriaal met afbeeldingen
 • Praktijk examen

Studiegidsen per programma


3. Proefexamens via Gmetrix

GMetrix Skills Management System biedt proefexamens aan waarmee getest kan worden of leerlingen klaar zijn voor hun ACA-examen. Bij de proefexamens van GMetrix worden alle doelstellingen van het officiële examen behandeld. Om de leerling een ‘real-world’-ervaring mee te geven is het proefexamen in een performance based simulatie. Zo bereid de leerling zich goed voor op het echte examen.


4. Pearson- Peachpit ACA boeken

De auteurs van deze boeken hebben jarenlange ervaring met het opleiden van studenten in ACA. Deze boeken omvatten alle doelstellingen van de nieuwste ACA-examens. U kunt ze zowel digitaal als hardcopy bestellen. Indien u een boek aanschaft kunt u ook gebruik maken van video-instructie met ondersteunende tekst. Met deze boeken bereiden de studenten en docenten zich goed voor op het ACA-examen.

Heeft u interesse? Neem dan contact op met onze Servicedesk via servicedesk@slbdiensten.nl.

Hoe kunnen mijn studenten en medewerkers een ACA-examen doen?

De ACA-examens worden geleverd door het bedrijf Certiport. In samenwerking met Adobe heeft Certiport de examens voor ACA opgesteld. Via SLBdiensten kunt u een Classroom Global licentie aanschaffen. Hiermee kunnen uw leerlingen en medewerkers onbeperkt ACA examens afnemen. Tevens heeft u met deze licentie ook toegang tot de Gmetrix Proefexamens.  U mag deze licentie gebruiken in een lokaal met maximaal 30 computers. Per lokaal dient u een licentie aan te schaffen.

Ook is het mogelijk voor studenten en medewerkers om zelf losse vouchers aan te schaffen bij Slim.nl.


Certiport testcenter

Om examens af te kunnen nemen dient u op de instelling een Certiport testcenter in te richten. Dit zijn computers, waarop de examen-software van Certiport geïnstalleerd staat.

Referentiecase

Certificeren wordt steeds belangrijker. Op het Grafisch Lyceum Rotterdam willen leerlingen en docenten graag zo’n Adobe-certificaat halen. Een certificaat is dé manier om er uit te springen. Lees de referentie case van het GLR waarin Hilde Maassen, docent Fotografie, Certified Instructor en Education Leader Adobe samen met Sanne Plaisier, medewerker Scholing & Innovatie, meer vertellen hoe het GLR omgaat met certificeren.