leren & certificeren kop

Microsoft Office Specialist

Lesmateriaal

Wij bieden een breed scala aan (gratis) e-learning en aanvullend cursusmateriaal, waarmee leerlingen zich kunnen voorbereiden op het behalen van een internationaal erkend Microsoft Office Specialist (MOS)-certificaat. Hieronder vindt u een overzicht van de beschikbare methodes; u kiest zelf welke methode het beste bij uw instelling past.

Microsoft Imagine Academy

Microsoft Imagine Academy (voorheen IT Academy) is een online omgeving, waarbinnen leerlingen en collega's kunnen trainen voor het gebruik van verschillende Microsoft Office-programma’s (Word, Excel, PowerPoint etc.). Hiermee bereiden ze zich voor op MOS-certificering.
De cursussen zijn gratis beschikbaar voor iedereen die werkt of leert in het VO en MBO, indien uw instelling de Microsoft School- of Campusovereenkomst bij ons afneemt.

Nieuw: Study Guide

Onlangs is het Nederlandstalige lesboek ‘Study Guide’ toegevoegd aan het gratis lesmateriaal in Microsoft Imagine Academy. Het lesmateriaal uit Study Guide biedt volledige voorbereiding op het MOS-examen in Word, Excel en PowerPoint.

Handleiding downloaden Study Guides (.pdf, 435 kB) >

De ervaringen van onderwijsinstellingen met Microsoft Imagine Academy

Bekijk de Microsoft Imagine Academy-ervaringen van het Anna van Rijn College op YouTube >

Hoe stel ik cursussen beschikbaar voor mijn medewerkers en studenten?

U heeft 2 opties om de cursussen beschikbaar te stellen:

1. Zet uw eigen Microsoft Imagine Academy op

 • Bepaal zelf wie u toegang geeft tot Microsoft Imagine Academy-cursussen
 • Stel leerplannen op voor de cursisten en monitor hun vorderingen
 • Extra cursusmateriaal
 • Mogelijkheid om cursisten toegang te geven tot de Microsoft Imagine Academy via uw eigen ELO/schoolportaal.

Meer info

QuickStart Guide (.pdf, 216 kB) >

2. Microsoft Imagine Academy-cursussen via Slim.nl

•    Gratis te bestellen door studenten en medewerkers
•    Geen extra werk voor ICT-afdeling
•    Geen toegang tot voordelen van eigen Microsoft Imagine Academy.

Microsoft Official Academic Courseware voor MOS

Instellingen die een eigen Microsoft Imagine Academy hebben opgezet, hebben ook de beschikking over gratis Microsoft Official Academic Courseware (MOAC) van Wiley. De MOAC-boeken worden geleverd als PDF (en zijn dus geen e-learningmateriaal). U heeft de mogelijkheid om het lesmateriaal zelf te verspreiden onder studenten en medewerkers.

 • Gericht op het behalen van de MOS-examens
 • Beslaat de complete examenstof
 • Alleen beschikbaar in het Engels.

U vindt MOAC op de Microsoft Imagine Academy Membership site.

Handleiding downloaden MOAC (.pdf, 428 kB) >

Instruct

Instruct levert cursusmateriaal om voor te bereiden op een MOS-examen. De inhoud van de cursusmodules is gebaseerd op de MOS-examens, alle onderdelen van het examen worden dus zeker behandeld. Het lesmateriaal is zowel online als in boekvorm (met online ondersteuning) beschikbaar, voor Word 2013 en Excel 2013.

Visual Steps

Visual Steps-boeken geven stapsgewijze instructies en bevatten visuele weergaves van de handelingen in talrijke schermafbeeldingen. Een boek geschreven volgens de Visual Steps-methode is een complete cursus over een specifiek programma (zoals Word, Excel, of PowerPoint), waar gebruikers zelfstandig en in hun eigen tempo aan kunnen werken.

Bekijk het aanbod op Slim.nl >

Van Buurt praktijkboeken

De praktijkboeken van Van Buurt bieden cursisten een volledige voorbereiding op MOS-examens. Alle onderdelen van het certificeringsprogramma komen aan bod en geven alle informatie die nodig is om goed voorbereid aan het examen te beginnen. De boeken zijn verkrijgbaar bij Slim.nl en door zowel instellingen als studenten en medewerkers te bestellen.
Wilt u de praktijkboeken van Van Buurt ICT in bulk bestellen, bijvoorbeeld voor het voorbereiden van de lessen, dan kan dat tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Neem hierover contact op met onze Servicedesk.

Wij onderhandelen jaarlijks met de leverancier over een volume-deal. Hiervoor geldt: hoe hoger het volume, hoe lager de prijs. Wij vragen instellingen dan ook één keer per jaar hun geplande afname voor het nieuwe schooljaar door te geven, zo zorgen wij voor het scherpste aanbod.

Van Buurt Praktijk-boeken bij Slim.nl >

Proefexamens via GMetrix

GMetrix Skills Management System biedt Nederlandstalige proefexamens, waarmee getest kan worden of leerlingen klaar zijn voor hun MOS-examen. Interesse in GMetrix? Neem contact op via onze Servicedesk

Aanvullende trainingen voor Microsoft Office Specialist

Bent u op zoek bent naar meer verdieping of extra informatie? Wij kunnen u een aantal trainingspartners aanraden die hier graag bij helpen. Deze trainingspartners kunnen MOS-trainingen op locatie verzorgen, al dan niet in combinatie met uitleg over het gebruik van Microsoft Imagine Academy. Indien u interesse heeft in MOS-trainingen, neem dan alstublieft contact met ons op via onze Servicedesk.

Ondersteunend materiaal en gratis (oefen)-software

Microsoft heeft het Office-pakket medio 2014 gratis beschikbaar gesteld aan leerlingen in het kader van het Student Advantage-programma. De distributie van het gratis Office pakket loopt via de instelling. Heeft uw instelling een eigen Office 365-omgeving? Dan kunnen de benodigde licenties besteld worden via de Microsoft-overeenkomst bij SLBdiensten. De ICT-coördinator of systeembeheerder kan dit voor uw instelling in orde maken. Scholen die (nog) geen Office 365-omgeving hebben ingericht, kunnen hun leerlingen via Slim.nl voorzien van gratis Office. Neem voor meer informatie hierover contact op met onze Servicedesk.

Certificeringsmogelijkheden Microsoft Office Specialist

Met behulp van de cursussen en het lesmateriaal verbeteren leerlingen en medewerkers hun Office-vaardigheden. Als zij voldoende kennis hebben opgedaan, kunnen zij hun kennis verzilveren, door het behalen van een MOS-certificaat. De voordelen van een MOS-certificaat:

 • Goede voorbereiding voor studenten op stage en arbeidsmarkt
 • Voorsprong voor studenten op hun leeftijdsgenoten
 • Goede bijscholing voor docenten en OOP
 • Verrijking van het CV
 • Leer efficiënter werken en bespaar op die manier tijd
 • Zeer betaalbare manier om kennis officieel te maken. 

Medewerkers en studenten behalen een certificaat, nadat zij geslaagd zijn voor hun examen. Hebben zij de cursussen en lesstof afgerond, dan kunnen zij MOS-examen gaan doen.

Hoe kunnen mijn studenten/medewerkers een MOS-examen doen?

De MOS-examens worden geleverd door het bedrijf Certiport. In samenwerking met Microsoft heeft Certiport de examens voor MOS (en MTA) opgesteld. Via SLBdiensten kunt u examenvouchers in bulk aanschaffen, die u kunt inzetten om uw studenten en medewerkers een examen af te laten nemen. Ook is het mogelijk voor studenten en medewerkers om zelf losse vouchers, inwisselbaar voor een examen, aan te schaffen bij Slim.nl.

Bekijk meer informatie over de inhoud van de examens (.pdf, 528 kB) >
Handleiding activeren gratis vouchers (.pdf, 505 kB) >

Bent u van plan meer dan 20 vouchers aan te schaffen?

Neem dan alstublieft contact op met onze Servicedesk, dan kijken wij samen met u hoe wij u het beste de examens kunnen leveren. Ook als u meer dan 100 examens wilt afnemen, kunt u dat aangeven bij onze Servicedesk, dan kunnen wij u een mooie bulk-korting aanbieden.
Indien u zelf een Microsoft Imagine Academy heeft ingericht heeft u recht op 10 gratis MOS- en 10 gratis MTA-examenlicenties. Deelnemers aan de SPL-deal via Stichting Praktijkleren hebben recht op 250 MTA- en 500 MOS-examens. Wilt u deze gaan gebruiken maar weet u niet precies hoe, of heeft u meer examens nodig? Neem dan alstublieft contact met ons op.

Examens afnemen op de instelling

De MOS-examens kunnen afgenomen worden op de instelling. U kunt op de instelling ‘testcenters’ inrichten. Dit zijn computers, waarop de examen-software van Certiport is geïnstalleerd. Wilt u van meerdere instellings-pc’s testcenters maken? Wij kunnen u voorzien van een site license, waarmee u de software gemakkelijk uitrolt.

Stappenplan aanbieden MOS-examens op de instelling (.pdf, 202 kB) >
Handleiding opzetten van uw eigen testcenter (.pdf, 1.783 kB) >

Neem deel aan het Certiport Microsoft Office Specialist World Championship

Een leuke bonus: u kunt de MOS-examenresultaten van uw studenten laten meewegen voor deelname aan de Microsoft Office Specialist World Championships. Dit ‘WK MOS’ wordt jaarlijks georganiseerd door onze certificeringspartner Certiport en vindt plaats in Amerika. Dit jaar in Disneyland L.A. te Anaheim, California. 

De student met de beste examenresultaten –én zijn/haar leraar – mogen op kosten van Slim.nl mee naar de VS om deel te nemen aan dit fantastische evenement, waar zij genieten van een geheel verzorgd programma vol fantastische activiteiten, te midden van een groot internationaal gezelschap.

Meer info >