Slim zoeken naar online informatie met Web for Classrooms

“Google het maar” zeggen tegen je leerlingen als ze naar informatie zoeken voor hun schoolwerk kan echt niet meer. In het kader van hun schoolwerk zouden scholieren niet hun weg moeten banen door websites die een commercieel of entertainment doel hebben op zoek naar puur informatieve websites. SLBdiensten en Wizenoze nodigen u graag uit om op dinsdag 20 november kennis te komen maken met Web for Classrooms. Nederlands grootste collectie van online beschikbare informatie voor leerlingen afkomstig van betrouwbare, informatieve websites en doorzoekbaar op leesniveau. Deze bijeenkomst is voor iedereen die in het VO of MBO werkzaam is en regelmatig leerlingen begeleidt in het online zoeken naar informatie voor hun schoolwerk.

Web for Classrooms
Leraren en leerlingen hebben met behulp van Web for Classrooms in mum van tijd toegang tot meer dan 2 miljoen informatieve webpagina’s. Alle websites zijn geselecteerd op basis van betrouwbaarheid van de makers en op geschiktheid voor scholieren. Alle webpagina’s zijn automatisch geanalyseerd op leesniveau op basis van innovatieve technologie, de Wizenoze leesbaarheidsindex. Op die manier krijgt elke leerling toegang tot informatie op zijn of haar eigen leesniveau, zonder afgeleid te worden door de overload aan irrelevante informatie die het internet te bieden heeft.

Waar en wanneer:
•    Datum: dinsdag 20 november
•    Tijd: 09:30 – 13:00 uur, inclusief een lunch
•    Locatie: kantoor van Slim.nl en SLBdiensten, Vierwindenstraat 149
         te Amsterdam (goed bereikbaar met het ov en auto)
•    Kosten: geen

Agenda:
09:30 – 10:00 uur    Ontvangst met koffie/thee

10:00 – 10:15 uur    Welkom en introductie door Kim Koster en Pieter Oosterhof (SLBdiensten)
 
10:15 – 12:00 uur    “Google het maar” kan echt niet meer. Een workshop van Maarten Sprenger over het omgaan met online informatie en over zoekvaardigheden als onderdeel van Onlinegeletterdheid.
Maarten Sprenger is specialist online jeugdinformatie en zoekgedrag bij Wizenoze, waar hij werkt aan The Web for Classrooms. Hij publiceerde de boeken “Slim Zoeken op internet” (2013) en Slim Zoeken – Omgaan met online informatie (2018).

12:00 – 13:00 uur    Afsluiting sessie en een lunch

Voor wie?
Iedereen die werkzaam is in het VO of MBO en regelmatig leerlingen in de klas of in de mediatheek begeleidt in het online zoeken naar informatie voor hun schoolwerk.

Informeert u vooral ook uw collega’s die zich inzetten voor onlinegeletterdheid en informatievaardigheden bij u op school. Uw collega’s zijn van harte welkom. Wij vragen alleen of iedereen zich registreert, zodat wij inzicht hebben hoeveel mensen er komen. Wij zien u graag op dinsdag 13 november in Amsterdam. Bij eventuele vragen kunt u ook bellen met Kim Koster, communicatieadviseur SLBdiensten op nummer 020-4201396.

Meer over Wizenoze
Wizenoze werd in september 2013 opgericht door Diane Janknegt (ex-Microsoft) en Prof. Dr. Theo Huibers (Universiteit Twente). Hun visie is om goede online content toegankelijk te maken voor kinderen, jongeren, laaggeletterden en iedereen die op een makkelijker leesniveau informatie wilt lezen. Aan deze disruptieve technologie werkt een internationaal team van onderwijzers, wetenschappers en ontwikkelaars, gespecialiseerd in taaltechnologie, zoektechnologie en Artificial Intelligence. Sinds 2017 is The Web for Classrooms ook beschikbaar voor het Engels en daarmee is Wizenoze een internationale speler geworden.