In oktober en november 2017 vonden twee studiereizen plaats in het Microsoft Experience Center (EBC) in Brussel, samen met de deelnemers van de Kenniskring. Tijdens deze tweedaagse studiereis presenteerden ervaringsdeskundigen de ambities van Microsoft, de visie op het onderwijs en nog heel veel meer.

Een goede start
Via de verschillende aanvliegroutes trof iedereen elkaar bij het Microsoft EBC in Brussel. Na een lange reis en met een volle agenda voor de boeg, kon de dag niet anders beginnen dan met een goed verzorgde lunch. Tijdens de lunch werd er door de deelnemers van de Kenniskring ICT & Onderwijs al flink bijgepraat over de lopende uitdagingen binnen het onderwijs. De sfeer zat er direct goed in. Dit beloofde veel goeds de geplande Q&A-sessies.

De digitale transformatie
Tijdens de middag werden we meegenomen in de wereld van Microsoft en haar ambities. De presentatie richtte zich grotendeels op de transformatie in diverse branches, maar de vertaling naar het onderwijs was ook zo gemaakt. Met name de kijk op de toekomstige arbeidsmarkt en de toenemende vraag naar technologische vaardigheden leverde een goede discussie op. Want geven we de leerlingen hier wel voldoende van mee binnen het huidige onderwijs? Daarna vertaalde een educatie expert deze digitale transformatie naar de onderwijsvisie van Microsoft. Na een korte pauze en voldoende koffie was het tijd om de benen te strekken en de nieuwste technologieën zelf te ervaren. We werden ondergedompeld in een wereld van innovatie, maar nog leuker was dat we vrij werden gelaten om het zelf uit te proberen.

Veranderingen in het onderwijs
Dag twee. Terwijl we allemaal nog een beetje wakker moesten worden, meldden we ons om 08:15 voor de eerste sessie. Het onderwerp van deze sessie is er een waar we niet omheen kunnen: AVG 2018. Niet vanuit beleid maar vanuit praktische oplossingen binnen de Enterprise Mobility Suite (EMS). De scholen deelden hun ervaringen over hoe ze dit onderwerp een plek geven binnen hun onderwijsinstelling en het werd al snel duidelijk dat dit een complex vraagstuk is. We wisselden dit onderwerp af met een "hands-on" presentatie over de diversiteit aan tools om gamification in te zetten in de les. Van de wondere wereld van Minecraft naar de mogelijkheden van coderen in de klas en nieuwe technologie als de Microsoft HoloLens.  De dag werd afgesloten met een onderwijskundige kijk op succesvolle veranderingen in het onderwijs van diverse scholen, in uiteenlopende landen.

Het nuttige met het aangename…..
Interessante presentaties, interactieve discussies met experts en levendige discussies waarbij kennis en ervaringen volop werden uitgewisseld. Het waren twee succesvolle en leerzame studiereizen. Tussen alle sessies door was er voldoende ruimte om met elkaar verder te praten onder het genot van koffie en wat lekkers en ook 's avonds troffen we elkaar tijdens een goed verzorgd diner. Hier werd volop nagepraat over de opgedane kennis van de dag, de toepassing binnen het onderwijs en hebben we met zijn allen alvast gebrainstormd over de studiereis voor de Kenniskring 2018. Uiteraard was er veel ruimte voor gezelligheid en werden contacten onderling weer aangehaald.