Ga naar content

SketchUp Pro is het award winnende programma dat een complete manier van 3D-ontwerpen levert voor Windows en Mac. SketchUp is eenvoudige, maar krachtige software voor iedereen die 3D modellen wil maken, delen of downloaden. Het wordt gebruikt voor de meest uiteenlopende ontwerpprojecten, zoals architectuur, interieur, landschapsarchitectuur en het ontwerpen van videogames. Of het nu een badkamer of wolkenkrabber is; jij maakt jouw idee werkelijkheid met SketchUp.

SketchUp is nu ook beschikbaar voor de iPad. Het combineert de kracht van 3D met het gemak van schetsen met de hand, zodat leerlingen en andere gebruikers effectiever kunnen creëren, bewerken en samenwerken aan projecten. Thuis, op locatie en onderweg.

Met SketchUp Pro ga je op intuïtieve wijze aan de slag met geavanceerde tools voor 3D-ontwerp. Een aantal handige functies:

 • Teken met het potlood vrijelijk vormen in 2D of 3D: de slimme tekenassistent geeft vanzelf aan op welke as je tekent
 • 3D Extrusietool: zodra je een oppervlak getekend hebt, kun je deze in de derde dimensie verheffen of verdiepen door de zgn. push/pull-tool: sleep het omhoog of omlaag om je 3D geometrie te creëren
 • 3D Warehouse: waarin je elk 3D object kunt vinden in de simpele drag-and-drop componentenbrowser
 • Presenteren van je SketchUp model in een filmpje: selecteer alle aanzichten die je wilt hebben en maak er "scenes" van
 • 3D Sleeptool (FollowMe): geef een oppervlak in de derde dimensie: klik met deze tool op een oppervlak en sleep het langs elk contour of vlak.

Nieuw in versie 2023:

 • SketchUp Pro 2023 bevat verbeterde tools voor efficiëntere en voorspelbare modellering en documentatie
 • SketchUp Studio 2023 bevat een Revit Importer om RVT bestanden naadloos naar SketchUp te vertalen - geen Revit licentie nodig.

Nieuw in versie 2023.1:

Nieuw in 3D Warehouse:

 • Nieuwe UI: Ervaar 3D Warehouse op eenzelfde manier op desktop, mobiel en web. Schakel tussen lichte en donkere modus.
 • Image Search: Met de nieuwe functie voor 3D Warehouse Image Search versnellen gebruikers hun op content gebaseerde workflows door een afbeelding naar keuze in de 3D Warehouse-zoekbalk te slepen. Zo wordt snel gezocht in de miljoenen voorgebouwde modellen in het 3D Warehouse om overeenkomsten te vinden.
 • Material Search & Download: Materialen waren altijd beschikbaar in 3D Warehouse als een set mappen die beheerd werden door SketchUp. Als alternatief moest een bestaand SketchUp-model in 3D Warehouse worden gezocht en gedownload om de materialen ervan te gebruiken. Gebruikers kunnen nu gemakkelijk zoeken naar, ontdekken en specifieke materialen downloaden omdat ze nu per model binnen 3D Warehouse worden weergegeven en bovendien doorzoekbaar en filterbaar zijn in het tabblad Materialen.

SketchUp Pro functies in beeld

LayOut: Met LayOut kan je je model in een template plaatsen en de verschillende aanzichten presenteren. Je kunt het model aanpassen door er tekst, afbeeldingen en andere grafische elementen zoals pijlen en cirkels aan toe te voegen.

PreDesign: Deze tool biedt ontwerpers van o.a. gebouwen en buitenruimten alle informatie die ze nodig hebben om invloeden van het klimaat op de juiste manier in hun eerste concepten te verwerken.

Dynamische Componenten: Hang allerlei informatie aan de componenten, zoals bv. verschillende kleuren en afmetingen of draairichting. Met één klik wijzig je dan de eigenschappen van het component.


Leverancier: SketchUpLicentiedetails

Licentiejaar en einddatum

 • Looptijd van de licentie is 1 jaar na aanschaf.

Licentievorm

 • Gebruikerslicentie: Voor een jaarlijkse licentievergoeding per eenheid (bijv. persoon, server of processor) verkrijg je het gebruiksrecht op de software voor instellingsgebruik. Recht op thuisgebruik door studenten en/of medewerkers verschilt per overeenkomst.

Hoe de software geleverd wordt

 • Je kunt de software downloaden vanaf de SketchUp-downloadomgeving.

Ondersteuning

 • SLBdiensten levert de instelling gratis 2e-lijnsondersteuning. Deze ondersteuning zal bestaan uit advies aan de ICT-medewerker(s). Alleen de ICT-medewerker(s) kunnen een beroep doen op deze ondersteuning, niet de individuele gebruikers.

Administratiekosten

 • Er worden geen administratiekosten in rekening gebracht


Besteldetails

Bij de aanschaf van dit product kan je kiezen uit 3 verschillende licenties.

 1. SketchUp Pro Classic Educatieve netwerklicentie: Floating licenties en het aantal activaties bepaalt hoeveel leerlingen er tegelijkertijd met het programma kunnen werken. Installatie gebeurt via een serienummer. (Je maakt een keus uit versie 2021, 2022 of 2023). Er geldt een minimum van 10 licenties.
 2. SketchUp Studio voor onderwijsinstellingen: Licenties worden in een abonnementsvorm aangeboden en gekoppeld aan een e-mail adres. Toewijzen van de licenties gebeurt via de SketchUp Accountmanagement Portal. Voor deze licentie gelden staffelprijzen: 10 - 50 licenties / 51 - 200 licenties / 201 - 499 licenties / 500+ licenties. Per staffel geldt een andere prijs. Er geldt een minimum van 10 licenties. Bij een bijbestelling wordt er weer opnieuw gekeken in welk staffel de order valt. Een bijbestelling van 10 licenties valt in staffel 1 (10 - 50 licenties).
 3. SketchUp Studio - Teacher subscription - 1 year: Licenties voor docenten. Er geldt een minimum van 5 licenties.

Service en contact

Heb je vragen over deze oplossing? Neem dan contact met ons op. Doe je dat per e-mail, vermeld dan je relatienummer. Veel antwoorden vind je overigens op onze pagina met veel gestelde vragen.