Ga naar content

In 2027 moeten alle scholen in zekere mate voldoen aan het Normenkader IBP voor digitale veiligheid en privacy in het onderwijs. Via deze pagina helpen we je stap voor stap toewerken naar afstemming op deze praktische maatregelen voor geavanceerd, veilig en respectvol digitaal onderwijs. Verken de pijlers voor een vertrouwde leeromgeving op deze pagina, waar privacy en gegevensbeveiliging centraal staan voor leerlingen, leraren en betrokkenen.

Dienstverlening SLBdiensten Normenkader IBP

Voldoen aan het Normenkader IBP voor digitale veiligheid en privacy in het onderwijs is geen simpele opgave. Waar begin je als onderwijsinstelling en welke stappen moet je zetten? SLBdiensten biedt de juiste ondersteuning dankzij onze kennis van zowel onderwijs als Informatiebeveiliging & Privacy. Daarnaast hebben we een breed scala aan partners met voor het Normenkader relevante tooling.

Spreek Microsoft experts op ons Normenkader seminar

Ben jij op 9 of 30 oktober bij ons seminar over de implementatie van het Normenkader IBP voor FO en ICT-security in het onderwijs? Tijdens deze seminars bij Aurelia Onderwijs in Emmen of De Nassau Scholengemeenschap komen verschillende experts - waaronder die van Microsoft - aan het woord om je verder op weg te helpen. De uitgelezen kans om als IT’er of ICT-coördinator van een onderwijsinstelling in het voortgezet onderwijs ook ervaringen te delen met andere scholen.

Deze 7 fases doorlopen cybercriminelen bij het hacken van je onderwijsinstelling

Door de fasen die cybercriminelen doorgaan te herkennen, kun je je als onderwijsinstelling beter voorbereiden en je cybersecuritymaatregelen versterken. Ekco – partner van SLBdiensten – heeft een interessante blog gepubliceerd waarin ze de zeven fases van een cyberaanval toelichten. Je ontdekt ze hier specifiek gericht op onderwijsinstellingen.

5 adviezen van Montessori College voor implementatie Normenkader IBP

22 februari 2024

Om per 1 januari 2027 aan het Normenkader IBP voor het Funderend Onderwijs te voldoen moeten onderwijsinstellingen flinke stappen zetten. Sjef Martens, voormalig directeur ICT & Facilitair van het Montessori College Nijmegen - Groesbeek, is in 2023 al gestart. Hij deelt zijn ervaringen tot nu toe aan de hand van vijf adviezen.

Kenniskring Normenkader bijeenkomst 3: De basis op orde

25 januari 2024

Het is 16 januari en het heeft zowaar gesneeuwd in Nederland. In de middag staat de 3de bijeenkomst van de werkgroep Normenkader van de kenniskring op de planning. We ontmoeten elkaar bij Bar Beton, welke zich bevindt tussen de aankomende en vertrekkende treinen van station Amersfoort. Een mooie locatie waar we de ruimte hebben om met elkaar in gesprek te gaan over hét onderwerp van dit moment: het Normenkader. Met als focus: de basis op orde krijgen.

Wat is het Normenkader IB(P) voor het Funderend Onderwijs?

7 december 2023

Beleid op het gebied van Informatiebeveiliging (IB) & Privacy (P) is cruciaal voor scholen om de gevolgen van beveiligingsrisico's te minimaliseren en het onderwijsproces optimaal te waarborgen. Het Normenkader IBP voor het Funderend Onderwijs is hiervoor een waardevol hulpmiddel. Hoewel het nog niet verplicht is, is het aan te raden om er nu al mee te beginnen. Hoe? SLBdiensten gaat je hierover op verschillende manieren informeren. Te beginnen met dit artikel, waarin we de basisinformatie over het normenkader op een rijtje zetten.

Klaar voor het Normenkader Informatiebeveiliging met IBP-tooling

21 juni 2023

Het Normenkader Informatiebeveiliging en privacy funderend onderwijs (IBP FO) is inmiddels een feit. Dit normenkader biedt richtlijnen voor maatregelen op het gebied van Informatiebeveiliging en Privacy binnen het onderwijs. Dat normenkader is niet vrijblijvend. De doelstelling is dat onderwijsinstellingen binnen 3 jaar ten minste volwassenheidsniveau 3 (van de in totaal 5 volwassenheidsniveaus) hebben bereikt. Het schoolbestuur is hiervoor eindverantwoordelijk.

Webinar terugkijken - Veilig mailen in het onderwijs

9 december 2022

Onderwijsinstellingen hebben met veel verschillende stakeholders te maken, zoals ouders, verzorgers, personeel, lokale autoriteiten en leveranciers. E-mail is daarvoor een populair, toegankelijk en daarom vanzelfsprekend een belangrijk communicatiekanaal, waarin ook regelmatig privacygevoelige informatie gedeeld wordt.