Ga naar content

Het Normenkader Informatiebeveiliging en privacy funderend onderwijs (IBP FO) is inmiddels een feit. Dit normenkader biedt richtlijnen voor maatregelen op het gebied van Informatiebeveiliging en Privacy binnen het onderwijs. Dat normenkader is niet vrijblijvend. De doelstelling is dat onderwijsinstellingen binnen 3 jaar ten minste volwassenheidsniveau 3 (van de in totaal 5 volwassenheidsniveaus) hebben bereikt. Het schoolbestuur is hiervoor eindverantwoordelijk.

Gebruiksvriendelijke GRC-tooling

Om onderwijsinstellingen te ondersteunen bij het naleven van dit normenkader bestaat gelukkig gebruiksvriendelijke tooling: YourSafetynet IBP. Deze tooling is helemaal voorbereid op de nieuwe normenkaders. Bovendien kwam de oplossing tot stand in samenwerking met onderwijspartners die de knelpunten en aandachtspunten uit de praktijk goed kennen.

De workflow in de IBP-software leidt privacy officers en/of ICT-verantwoordelijken stap-voor-stap door het gehele IBP-traject. Via overzichtelijke dashboards zien alle betrokkenen wat de status is, welke taken zijn afgerond en welke in behandeling zijn. Dit geldt voor zowel de gehele schoolorganisaties als van de afzonderlijke scholen. De software tooling is gebruikersvriendelijk en toegankelijk voor medewerkers zonder juridische achtergrond.


Voordelen

De belangrijkste voordelen van YourSafetynet IBP op een rij:

  • Stap voor stap langs alle technische en organisatorische maatregelen via een gebruiksvriendelijke wizard.
  • Volledig gereed voor de nieuwe normenkaders voor het funderend onderwijs.
  • Efficiënte uitrol van IBP-beleid vanuit overkoepelende organisaties naar vestigingen.
  • PDCA-cyclus zorgt voor stevige embedding van IBP in de onderwijsinstelling.
  • Bewezen aanpak: al meer dan 250 onderwijsinstellingen maken succesvol gebruik van deze tooling.
  • Inclusief ISMS-tooling voor het verwerkingsregister, documentopslag en incidentenbeheer.


Meer informatie

In deze uitgebreide brochure gaan we dieper in op de materie. We lichten het normenkader verder toe en laten zien wat er komt kijken bij IBP-trajecten. Ook vertellen we hoe de nieuwe versie van YourSafetynet IBP hierbij ondersteuning biedt.

Wil je meer informatie over het aanschaffen van licenties? Neem dan contact op met Pieter Oosterhof, licentiemanager bij SLBdiensten.