Ga naar content

In hun zoektocht naar vrijheid, gebruiksgemak en innovatie kiezen steeds meer scholen voor de cloud. Zo zette ook het bestuursbureau van Stichting Voortgezet Onderwijs Haaglanden een stap in de publieke cloud van Microsoft. Hoe bevalt dat en waar kan het beter?

Het bestuursbureau van VO Haaglanden had al een private cloud, maar daarop hadden ze onvoldoende regie over de virtuele machines. “We wilden meer zelf doen, zonder het helemaal lokaal in elkaar te zetten”, zegt Jeroen Doornbos, beleidsmedewerker ICT van de Stichting VO Haaglanden. Nu staan dataservers en een aantal applicaties in Azure, de cloud van Microsoft. “Het belangrijkste voordeel is dat het beheer voor een groot gedeelte uit onze handen is genomen, en dat is winst ”, zegt Jeroen.


Zelf alles doen is amper meer te doen

Juist dat beheer van hard- en software kost veel tijd. Voorheen had je voor alles een eigen interface: voor de virtuele machines, voor de back-up en voor de Hyper-V omgeving. Vanuit Azure regel je dat vanuit één centraal portaal. Tegelijk hoef je aan een heleboel essentiële dingen niet meer te denken. Updates, patches en security eisen worden continu automatisch bijgewerkt. Alleen al dat laatste is volgens Jeroen amper meer bij te benen.Jeroen Doornbos, beleidsmedewerker ICT van stichting VO Haaglanden Jeroen Doornbos, beleidsmedewerker ICT van stichting VO Haaglanden

Continuïteit beter geregeld

“ICT-omgevingen zijn te complex geworden om met beperkte resources volledig zelf te beheren. Je kunt niet overal specialist in zijn”, zegt Jeroen. “Je moet bijvoorbeeld zorgen voor cybersecurity én je wilt daarbij ook al je systemen en instanties laten auditen, in Azure is dat deel al geregeld.” Hierdoor heb je niet alleen minder beheer maar tegelijk een betere veiligheid en continuïteit. Dat geldt ook voor de dagelijkse bescherming tegen vormen van cybercrime zoals DDoS-aanvallen die websites en online applicaties proberen lam te leggen. Je betaalt ook hiervoor, je hebt minder zorgen en een verbeterde continuïteit.


Betere veiligheid in de cloud

Om altijd en overal vandaan te kunnen werken, moeten systemen veilig zijn. Traditioneel inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord biedt niet meer de gewenste veiligheid. Dé standaarden om gemakkelijk en veilig te kunnen werken zijn single sign-on en multifactorauthenticatie. Door hier allerlei applicaties aan te hangen zorg je voor een veiliger geheel. Het is volgens Jeroen onmogelijk om dat zelf in te regelen. Alle nieuwe applicaties die hij nu uit de cloud bijkoopt en bijplaatst vallen direct onder de Azure-veiligheidsparaplu. De tools zijn niet alleen direct beschikbaar, maar ook direct beveiligd en dat neemt werk uit handen.‘Liefst zoveel mogelijk techniek de deur uit’

Jeroen ziet dat alle scholen door de voordelen in de cloud langzaam maar zeker richting cloud schuiven. “Kijk naar Intune en Microsoft 365, dat zijn grandioze toepassingen waardoor medewerkers en scholieren veel flexibeler kunnen werken. Zonder Microsoft Teams en Microsoft 365 was op lesgeven en werken op afstand überhaupt onmogelijk. Bijkomend voordeel: tegelijk zet je zoveel mogelijk techniek buiten de deur waardoor je veel minder hoeft te beheren. Voor scholen wordt het ook steeds lastiger om de complexere ICT omgevingen goed te beheren, waar ze trouwens ook niet altijd de menskracht voor hebben. De gemiddelde school heeft 1 of 2 systeembeheerders. Die moet het werk uitvoeren waar ze bij een bedrijf hele afdelingen voor hebben rondlopen.”


Kinderziektes worden opgelost

Is het dan alleen rozengeur en maneschijn? Nee, in de afgelopen jaren liep Jeroen tegen een aantal onvolwassenheden van Azure aan. “Tot een half jaar geleden kon je vanuit de cloud niet goed afdrukken via een netwerkprinter en waren er problemen met fileshares.” Maar dat is gelukkig grotendeels verleden tijd. Ook bij het aanmaken van de tenant ging niet direct van een leien dakje. “SLBdiensten heeft ons in het begin erg veel geholpen bij het aanmaken van de tenant, dat was erg prettig omdat de routes hiervoor ook bij Microsoft hier niet heel erg duidelijk in waren. Daarnaast hebben wij de algemene bijeenkomsten en trainingen van SLBdiensten bijgewoond.”


Kostentransparantie punt van aandacht

Volgens Jeroen is de kostentransparantie binnen Azure nog wel een punt van aandacht. Eigenlijk wil je vooraf een menukaart, zodat je precies weet wat jouw wensen gaan kosten. Op die manier zou elke school een veel duidelijker businesscase kunnen maken. Voor de rest is deze beleidsmedewerker ICT erg tevreden met Azure. “Het is niet in alle gevallen goedkoper, maar als het eenmaal draait heb je veel minder zorgen.”


Migratie brengt rust en regie

Dankzij de migratie naar Azure staan applicaties nu op een platform dat Jeroen de flexibiliteit geeft waar hij naar op zoek was. Omdat techniek voor het grootste gedeelte is uitbesteed scheelt hem dat veel werk. En hoewel het aantal gevallen cybercrime stijgt, neemt de veiligheid binnen Azure toe en dat zorgt voor meer rust én regie.

Wil jij meer over Azure weten en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw school? Neem contact met ons op.