Ga naar content

Er zijn verschillende cloud-varianten beschikbaar voor onderwijsinstellingen die overwegen richting de cloud te migreren. De public en private cloud zijn de twee bekendste vormen. Maar wanneer kies je voor welke variant? Dat is per situatie verschillend. Wij zetten beide opties voor je op een rij.

Overweeg je als onderwijsinstelling om richting de cloud te migreren? Dan is het de vraag welke cloud-vorm het beste bij je past. Hoewel er meerdere cloud-varianten bestaan, zijn de public en de private cloud wel de meest voorkomende vormen, met een keur aan grote cloud-leveranciers die ze aanbieden.

In beide gevallen komt je infrastructuur buiten de schoolmuren te staan, binnen de streng beveiligde omgeving van een extern datacenter. Of je het beste kunt kiezen voor een private of public cloud-omgeving, is afhankelijk van de situatie waar je onderwijsinstelling zich momenteel in bevindt en wat jullie toekomstplannen zijn.


Waarom kiezen scholen voor een private cloud?

In de private cloud heb je een dedicated eigen cloud-omgeving tot je beschikking, met een netwerk en hardware die alleen voor jouw onderwijsinstelling beschikbaar zijn.

Mogelijkerwijs beschik je als onderwijsinstelling momenteel over servers en andere hardware die nog wel een aantal jaren meegaan. Om deze forse investeringen niet in één keer af te hoeven schrijven, kun je voor een private cloud-omgeving kiezen, waarin je je eigen hardware laat draaien. Aan de ene kant vraagt dit de nodige inspanningen van je IT-afdeling, op het gebied van inrichting en onderhoud. Aan de andere kant blijven je recente hardware-investeringen goed besteed.

Na een jaar of drie beginnen servers meer geld te kosten, qua onderhoud en verbruik. Dat wetende, kan na verloop van tijd opnieuw een afweging worden gemaakt.

Blijven jullie gebruikmaken van de clouddiensten in een afgeschermde private cloud-omgeving, of stappen jullie toch over naar de public cloud?

Naast het feit dat de private clouddienst ervoor zorgt dat je je hardware niet hoeft af te schrijven, is een ander voordeel van deze cloud-variant dat je precies weet waar je data staat opgeslagen. In de public cloud is dit minder het geval, hoewel je ook daar de uitwijkmogelijkheden flink kunt beperken. Denk bijvoorbeeld aan de grenzen van de Europese Unie, waarmee je als onderwijsinstelling aan de AVG voldoet. Desondanks blijft de exacte opslaglocatie van gegevens onduidelijk in de public cloud. Beschikt je onderwijsinstelling over veel extreem privacygevoelige data, zoals persoonsgegevens, en wil je wél graag weten op welke locatie je data precies staat opgeslagen? Dan biedt de private cloud uitkomst!


Waarom kiezen scholen voor een public cloud?

De public cloud is een ‘open’ omgeving, waarbij je virtuele servers afneemt bij een cloud-provider die ook het onderhoud op zich neemt. De fysieke public cloud-omgeving deel je met andere organisaties en is web based. Dat wil zeggen: je kunt er alleen bij via een internetverbinding, op afstand.

Als onderwijsinstelling leg je in de public cloud meer controle in handen van de cloud-provider, maar ben je aan de andere kant ook weer minder afhankelijk van IT-leveranciers. Wil je wisselen van dienstverlener? Dan ben je in de afgesloten omgeving van de private cloud genoodzaakt om alles - zelfs je servers - te moeten verplaatsen. Dat brengt weer de nodige kosten en moeite met zich. In het geval van de public cloud, wisselt alleen maar de sleutel tot je cloud-omgeving van eigenaar. Vervolgens kan je nieuwe IT-leveranciers er direct mee aan de slag.

Daarnaast behoort eenvoudig op- en afschalen van opslagruimten tot de mogelijkheden in het geval van de public cloud. Opschalen op piekmomenten, afschalen wanneer het rustiger is, zoals ’s avonds en tijdens vakanties. En betalen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Dergelijke uitbreidings- en pay as you go-mogelijkheden ontbreken in de private cloud.

Public clouddiensten worden door enkele grote cloud-leveranciers aangeboden, zoals Microsoft, Google en AWS. Hierdoor heb je met je schoolomgeving in de cloud ook eenvoudig toegang tot andere tools van deze providers. Neem bijvoorbeeld de Office 365- en Azure-cloud: twee cloudoplossingen van Microsoft die perfect met elkaar zijn te integreren. Maak je als onderwijsinstelling gebruik van deze combinatie, dan krijg je ook toegang tot andere clouddiensten van Microsoft, zoals Azure Back-up, Windows Virtual Desktop en Azure WebApps!

De private cloud vergt daarentegen een geheel eigen infrastructuur. Hierbij moeten je technisch beheerders, al dan niet in samenwerking met de hostingpartij, de virtuele servers helemaal zelf opbouwen en klaarmaken voor het gebruik van alle applicaties.

Hoe zit het dan met security?

Ook beveiliging is een eigen verantwoordelijkheid in de private cloud: dit dien je als onderwijsinstelling zelf in te richten en bij te houden. In de public cloud profiteer je juist van het uitgebreide security-netwerk van je cloud-provider. Beveiliging in de public cloud is dus een gedeelde verantwoordelijkheid, waardoor de uptime van je digitale leer- en werkomgeving in de cloud praktisch honderd procent is.

En mochten er toch problemen optreden? Dan zorgt redundantie ervoor dat je public cloud-servers hoe dan ook ‘in de lucht blijven’. Dergelijke uitwijkmogelijkheden heb je niet wanneer je IT-infrastructuur in een private cloud-omgeving draait, maar zijn wel essentieel wanneer je hybride onderwijsvormen en/of gepersonaliseerd leren nastreeft. Op deze manier kunnen leerlingen en collega’s altijd en overal bij hun bestanden en zijn ze in staat om te leren en werken waar en wanneer ze maar willen.


Keuze public -of private cloud: Waar moet ik rekening mee houden?

Al met al is de keuze voor de public of de private cloud een afweging die scholen zelf moeten maken, afhankelijk van de behoeften die spelen vanuit de onderwijspraktijk. Ben je liever zelf verantwoordelijk voor je cloud-omgeving, in samenwerking met je IT-leverancier? Of leg je deze verantwoordelijkheid – voor een deel – in handen van je cloud-provider en word je liever ontzorgd? Díé vraag zul je moeten beantwoorden.

Ben je op zoek naar praktijkvoorbeelden uit het onderwijs? Lees dan het whitepaper 'Waarom kiezen scholen voor Azure?', waarin 3 scholen hun verhaal vertellen.