Ga naar content

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde dit weekend voor een ernstig beveiligingslek waardoor hackers eenvoudig systemen kunnen binnendringen. De kwetsbaarheid bevindt zich in Apache Log4j. Deze software wordt gebruikt om digitale logboeken bij te houden.

Inmiddels worden er door diverse leveranciers patches aangeboden. Het is, los van deze dreiging, altijd uitermate belangrijk uw software goed en tijdig te updaten met de laatste patches. Zorg er derhalve voor dat je al je producten goed checkt.

Er wordt veel informatie over Apache Log4j gepubliceerd. We delen een paar nuttige links met je.

Verlaag securityrisico’s

Een beveiligingslek is een incident dat leidt tot ongeoorloofde toegang tot computergegevens, applicaties, netwerken of apparaten met mogelijk grote gevolgen. Een 100% waterdichte beveiliging bestaat niet, maar een helder beleid voorkomt wel ernstige schade wanneer jouw instelling onverhoopt te maken krijgt met een security-incident. Door de juiste maatregelen te treffen zoals een goed wachtwoordbeleid, een goede back-up en het slim inrichten van je toegangsrechten, verlaag je het risico op een incident.

Direct inzicht in Log4j-kwetsbaarheden

Het verkrijgen van inzicht in de IT-omgeving is de eerste stap om beveiligingsrisico’s te mitigeren. In samenwerking met QS Solutions en IT-Workz hebben wij een voor het onderwijs ontwikkelde ICT Security scan. Deze kunnen wij inzetten om jouw IT-omgeving te onderzoeken op de aanwezigheid van Log4j-applicaties en kwetsbaarheden.

Wij helpen je daar graag bij en staan voor je klaar. Neem contact op met ons via servicedesk@slbdiensten.nl, bel naar 020- 420 1396 of kijk op www.onderwijsictsecurityscan.nl.