Ga naar content

Dit is het stappenplan voor de Moderne onderwijsomgeving

Het onderwijs vernieuwt op veel vlakken. Klassikaal onderwijs, met tientallen leerlingen die praktisch dezelfde leerweg bewandelen, is niet meer van deze tijd. Het draait tegenwoordig om hybride onderwijs, met les op afstand. Om gepersonaliseerd leren, met een vakkenpakket dat zich schikt naar de ambities en behoeften van de leerlingen. En dat vraagt steeds meer van scholen en hun digitale organisatie.

In deze blogpost ontdek je aan de hand van diverse stappen en hulpvragen hoe jouw route naar een Moderne onderwijsomgeving eruit ziet. Je leert van andere scholen uit de praktijk en krijgt inzichten van experts. Want hoe houd je zicht op de diverse applicaties binnen de cloud? En hoe zorg je voor werkafspraken omtrent het gebruik van Microsoft 365 en Teams in de praktijk?

DLWO sfeerbeeld


Drie hulpvragen uitgelicht:

Uit een stappenplan met in totaal 14 hulpvragen hebben onze experts een top 3 samengesteld. Ben je benieuwd naar de antwoorden op alle vragen? Bekijk dan de whitepaper 'Aan de slag met de digitale werkplek' op deze pagina.


Persoonlijk leren & digitaliseren: is dat mogelijk binnen de Moderne onderwijsomgeving?

Zoveel mensen zoveel wensen, ook binnen de schoolomgeving. Persoonlijk leren is een belangrijke onderwijsontwikkeling die ook gevolgen heeft op het vlak van digitalisering en ICT. Een moderne onderwijsomgeving geeft leerlingen de ruimte om (binnen de afgesproken kaders) te leren en te werken op hun eigen manier.

"In de praktijk zie ik vaak dat leerlingen en docenten gebruikmaken van allerlei eigen applicaties en lesprogramma’s op hun schoolapparaten. We zien hierin mogelijke veiligheidsrisico’s, maar we willen tegelijkertijd deze ontwikkeling wel faciliteren. Men doet het immers toch; dan kunnen we veel beter de regie pakken, in plaats van dit te bestrijden. Maar hoe kunnen we dit het beste aanpakken?"

Met behulp van de Leermeter van onze partner Educator monitor je de ontwikkeling van leerlingen én maak je deze visueel. Zo krijgen student en docent inzicht in de voortgang op competenties, kan vanuit één omgeving feedback worden gegeven op activiteiten en projecten en wordt informatie verzameld in een centraal dossier. Zo krijg je als school studievoortgang in beeld. Meer weten? Bekijk alle informatie over de Leermeter hier.


Security & cloud: hoe voorkom je ongeautoriseerde toegang?

Digitalisering en het inzetten van IT in het onderwijs gaat gepaard met risico’s. Maar deze risico’s zijn nog veel groter wanneer medewerkers buiten de cloud om (samen)werken en data opslaan.

"Regelmatig komen er berichten voorbij over het risico op hacks en ongewenste toegang tot onderwijsdata of -bestanden. Hoe kunnen we ongeautoriseerde toegang voorkomen binnen Microsoft 365, terwijl het systeem en de applicaties wel prettig in gebruik blijven?"

Met Microsoft 365 zet je als school een eerste stap naar digitaal (samen)werken. Met ondersteuning van security experts kun je daarnaast op het gebied van security een aantal andere belangrijkste stappen zetten.

  • Multi Factor Authenticatie (MFA).

Een inlogproces in twee of meer stappen voor alle gebruikers, waarbij naast een wachtwoord ook verificatie via een tweede device noodzakelijk is. Dit voorkomt ongewenste toegang tot het systeem.

  • Beleid.

In een beleidssessie wordt er gekeken naar de werkwijze binnen de school en werkafspraken gemaakt samen met alle stakeholders. Zo zorg je voor een soepele start met het werken met Microsoft 365. Ook zorgen we ervoor dat je als school voldoet aan de AVG en de overige wet- en regelgeving.

  • Security Scan.

Een quickscan van de schoolomgeving, waarbij mogelijke risico’s in kaart worden gebracht én oplossingen worden gedeeld voor een veilige digitale leer- en werkomgeving. Met de Onderwijs ICT Security Scan test je hoe volwassen jouw onderwijsinstelling is op het gebied van veiligheid.

  • Infrastructuur

Bij het inrichten van de infrastructuur, rechten en applicaties, worden inzichten (bijvoorbeeld vanuit de eerdergenoemde beleidssessie) meegenomen, om te zorgen voor een veiligheidsbeleid dat past bij jouw school en de wensen van de verschillende gebruikers.

sfeerbeeld-windows-11-12.jpg


Devices: hoe behoud je grip op de hardware binnen de school?

Digitalisering van het onderwijs heeft ook gevolgen voor de hardware binnen de school. Het afstandsonderwijs toont aan dat device management belangrijker is dan ooit tevoren.

"Als school overwegen wij het introduceren van Bring Your Own Device (BYOD) voor docenten en leerlingen. Dit is een wens van veel gebruikers en ook ideaal voor afstandsonderwijs. We vinden het echter belangrijk om toegang tot schooldata en bestanden veilig te houden en willen grip houden op alle verschillende apparaten die inloggen op ons systeem. Hoe waarborgen we dit bij BYOD?"

De keuze voor BYOD is ideaal voor gebruikers, maar je dient er goed over na te denken. Is de infrastructuur van de school hier al op ingericht en zijn er heldere afspraken gemaakt met gebruikers over wat wel/niet mag op het device? Bovendien zijn er meer opties:

  • Bring your own device (BYOD):

Het voordeel van BYOD is dat gebruikers vertrouwd zijn met hun device en hiermee prettig werken. Ook kostentechnisch is BYOD interessant: je hoeft als school immers geen nieuwe apparatuur aan te schaffen. Het managen van alle verschillende typen devices is echter een grote belasting voor de afdeling ICT. Denk aan het installeren van updates en antivirusprogramma’s.

  • Choose your own device (CYOD):

Hierbij maak je als school vooraf de keuze voor een type device. Denk bijvoorbeeld aan de veelgebruikte Surface Laptop Go, waarvan je verschillende varianten kunt aanschaffen. Gebruikers hebben vervolgens de keuze uit welk device zij willen gebruiken. Met CYOD zijn er aanschafkosten voor je school, maar zijn er ook grote voordelen voor je IT-afdeling. Denk hierbij aan eenvoudig device management en minder veiligheidsrisico’s.

  • Schoolwerkplek:

Niet alleen thuis maar ook op school zijn werkplekken nodig waar men kan (samen)werken. Vanuit een ‘plug & play’-principe ondersteunt bijvoorbeeld onze partner IT-Workz je onderwijsinstelling bij het faciliteren van deze werkplekken op de schoollocatie zelf.

sfeerbeeld-artikel-blended-learning


Alle hulpvragen op een rij:

Benieuw naar de overige hulpvragen én antwoorden die jouw organisatie op weg helpen naar een moderne onderwijsomgeving? In de whitepaper 'Op weg naar de moderne werkplek voor het onderwijs' zetten we de voornaamste hulpvragen op een rij. Binnen de domeinen: ICT-oplossingen, Primair onderwijsproces en Analytics & processen nemen experts je mee met een duidelijk stappenplan.

Wil je meer informatie over één van onze producten, of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze collega's van de servicedesk: servicedesk@slbdiensten.nl of bel naar 020 - 420 1396