Ga naar content

2022 start goed met een gloednieuwe update van SketchUp Pro en LayOut. De SketchUp 2022 release bevat veel nieuwe en verbeterde modelleertools, zoals extra zoekfunctionaliteit, de Lasso Tool en tijdbesparende verbeteringen in LayOut. Deze updates versnellen en vereenvoudigen je workflows, zodat je focus kan blijven waar het hoort: op ontwerpen. Meer weten? Lees dan verder.

Wat is nieuw in SketchUp Pro 2022

Zoeken in SketchUp

Voor het eerst geïntroduceerd in SketchUp for Web, is Search nu een SketchUp Pro functie die je in staat stelt snel native commando's en geïnstalleerde Extensions te vinden en te activeren. In plaats van kostbare tijd te verspillen aan het vinden of onthouden van een tool in SketchUp, kun je nu de naam of een workflow-gerelateerde query zoals 'elevation', 'boolean', of 'chamfer' intypen om deze snel te vinden.

Link naar het MP4 bestand over Zoeken

Lasso Select

Met het Lasso Select-gereedschap kun je aangepaste selectiegrenzen tekenen zonder de camera te heroriënteren. Je kunt ook meerdere discrete selecties maken met één klik-sleepbewerking en Entities veel sneller selecteren via stylusinvoer.

Link naar MP4-bestand van Lasso Select

Stamp Copy

Met de nieuwe modificatiestatus voor de Move Tool (geïntroduceerd in 2021.1.2), kun je met Stamp meerdere kopieën maken van een Entity, waarbij je ze elk met slechts één klik 'stempelt'. Deze tool is handig om objecten op natuurlijke wijze over een bepaald gebied te verspreiden. Zo plaats je snel scale figures of andere elementen in een landschapsontwerp. Het is ook handig bij het maken van meerdere kopieën langs één as met onregelmatige tussenpozen, zoals het weergeven van zebrapaden in een stedenbouwkundig model.

Tag Tool

Stroomlijn de modelorganisatie met Tag, een nieuw hulpmiddel waarmee je Entities of vooraf geselecteerde Entities kunt aanklikken om Tags toe te passen. Met de Tag-tool kun je de modelorganisatie versnellen door objecten rechtstreeks in het modelleervenster te taggen, ongewenste Tags snel op te ruimen en de betrouwbaarheid van je rapport te verbeteren door de tagging van componenteenheden in bulk te wijzigen.

Link naar MP4-bestand van Tag Tool

Freehand

SketchUp heeft de Freehand Tool een grote update gegeven. Met strakkere curves kun je organisch getekende lijnen en Follow Me extrusies maken met meer natuurlijke variatie.

Omdat de output van Freehand vloeiender is, creëert de tool meer segmenten. Direct na het tekenen van een curve, kun je de segmentatie van de curve stapsgewijs verminderen. SketchUp geeft visuele feedback bij elke toename. Freehand ontvangt ook as vergrendeling input om een tekenvlak te specificeren, en het is nu mogelijk om over aangrenzende vlakken op verschillende vlakken te tekenen.

Link naar MP4-bestand van Freehand

Wat is nieuw in LayOut 2022

Dankzij Auto-Text updates en Find & Replace helpt LayOut je sneller en efficiënter te werken dan ooit tevoren.

Op Viewport gebaseerde Auto-Text labels

Naast de bestaande labels die entiteits- of componentattributen die LayOut uit SketchUp viewports haalt, introduceert LayOut 2022 nieuwe Auto-Text tags die uit het Auto-Text menu gekozen kunnen worden bij het maken van labels of het gebruiken van sjabloon-labels.

Je kunt al deze labels gebruiken in scrapbooks of met transparante label leaders. Dit betekent dat je Auto-Text labels vanuit een scrapbook naar binnen kunt slepen, op enter kunt drukken om de label leaders te slepen, en dan wordt de waarde die bij dat viewport hoort automatisch weergegeven.

Auto-Text voor paginabeheer

Het handmatig maken en onderhouden van een inhoudsopgave kan tijdrovend en foutgevoelig zijn, maar dat hoeft niet met nieuwe verbeteringen in het beheer van titelblokken.

Sequence Auto-Text

Een veelgevraagde feature request: Sequence Auto-Text is een nieuwe Auto-Text tag die automatisch wordt opgehoogd wanneer hij wordt gedupliceerd. Deze tags worden gebruikt om tekeningen en figuren snel te annoteren, genummerde tekeningtitels te maken, legenda te maken en vele andere toepassingen die voorheen tekstbewerking vereisten tussen elke kopie. Net als <PageNumber> Auto-Text, kun je de Sequence tag zo vaak dupliceren en hergebruiken als je maar wilt.

Om je op weg te helpen met alle nieuwe Auto-Text functies in LayOut, voegt SketchUp twee nieuwe pagina's toe aan elk van de LayOut titelblok plakboeken.

Find & Replace tekst

Er zijn verschillende manieren om snel tekst te maken en te kopiëren over meerdere pagina's in een LayOut document, maar het wijzigen van tekst over een heel document is altijd moeilijk geweest. Je moet elke pagina en elk tekst vak van jouw document inspecteren. Daarom zul je Find & Replace in LayOut geweldig vinden! Met Find & Replace is het wijzigen van tekst in een selectie, een pagina of een document een veel sneller proces. Dit helpt niet alleen de kwaliteitscontrole te versnellen, maar je kunt ook tekeningtitels, paginanummers, gespecificeerde bouwmaterialen en typefouten efficiënter bijwerken.

Prestaties en kwaliteitsverbeteringen

Native M1-ondersteuning voor SketchUp voor macOS

SketchUp biedt nu een universele installer die het mogelijk maakt om SketchUp Pro te draaien op Mac’s die zijn uitgerust met een M1 processor (geïntroduceerd eind 2020).

De 2022 installer ondersteunt ook de installatie en werking van SketchUp op Mac’s die een Intel processors hebben. Dit betekent dat Apple gebruikers niet hoeven te bepalen welke chipset hun Mac van stroom voorziet om SketchUp Pro te installeren.

Entities Builder API

Genereer sneller grote hoeveelheden geometrie met behulp van de Ruby API met de nieuwe Entities Builder API interface. Gebruikers die grote hoeveelheden geometrie genereren zullen merken dat het proces veel sneller gaat.


Meer wijzigingen vind je in de release notes.

Lees hier de FAQ

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met onze ServiceDesk via 020-4201396 of sandra.fiege@slbdiensten.nl