Ga naar content

De overstap naar Microsoft Azure maakte jouw onderwijsinstelling niet zomaar. Er lagen bepaalde wensen en ambities aan ten grondslag. En nu de intensieve periode tot aan de migratie alweer een tijdje achter de rug is, is de tijd gekomen om de balans op te maken.

Het is voor veel scholen een valkuil. Als Azure eenmaal draait, niet meer kijken of de inrichting en services die je gebruikt nog wel afdoende zijn voor de (veranderende) ambities en wensen van jouw onderwijsinstelling. Zonde, want de kans is groot dat je dan niet het optimale uit Azure haalt. Benieuwd hoe jouw school meer uit Azure kan halen? We geven je drie tips.


1. Alles over naar Azure

Staat alles inmiddels in de cloud of heb je nog applicaties op lokale servers draaien? Veel onderwijsinstellingen kiezen er bij de migratie voor om eerst de meest cruciale of grootste programma’s over te zetten naar de cloud en de kleinere of minder gebruikte in een later stadium te doen. Als je alles in Azure hebt staan, is het niet langer nodig om lokale servers in de lucht te houden. Dat kan kosten schelen. Kijk voordat je een applicatie over zet naar Azure ook altijd of het nog wel voldoet, of dat er wellicht inmiddels een beter (cloudbased) alternatief beschikbaar is. Dit is immers hét moment om afscheid te nemen van programma’s die je eigenlijk liever niet meer gebruikt.


2. Kies voor een optimale architectuur

Jullie Azure-omgeving is niet statisch. Er komt nieuwe data bij, programma’s worden niet meer gebruikt, of juist toegevoegd en toepassingen worden vervangen. Is jouw onderwijsinstelling met Microsoft Azure gestart op basis van de structuur die je had staan op de lokale servers? Dan is het slim om te kijken of die inrichting ook op de lange termijn aansluit bij de ambities van de school. Zo maakt Azure het eenvoudig mogelijk om servers samen te voegen en zo slimmer om te gaan met de capaciteit die je nodig hebt en de infrastructuur te optimaliseren.

Ook de schaalbaarheid van Azure, de mogelijkheid om meer of minder capaciteit te gebruiken, is een slimme manier om op te kunnen schalen als de situatie daarom vraagt. Zo ben je nu en in de toekomst verzekerd van een passende servercapaciteit.

Kijk je opnieuw naar de inrichting van de servers, vergeet dan ook niet de beschikbaarheid van gegevens daarin mee te nemen. Voor applicaties of gegevens die echt onmisbaar zijn binnen jouw onderwijsinstelling kan het slim zijn servers redundant uit te voeren. Zo weet je zeker dat er niks verloren gaat.


3. Slimme services van Microsoft waar je misschien nog niet aan hebt gedacht

De uitgebreide mogelijkheden van Azure was waarschijnlijk één van de redenen om voor dit cloudplatform te kiezen. En de ontwikkelingen staan niet stil, dus er blijven nieuwe services en toepassingen bij komen. Tegelijkertijd wordt het daardoor ook moeilijker. Want, als er zoveel mogelijk is, hoe maak je dan een keuze? Kijk altijd eerst naar wat voor jouw onderwijsinstelling belangrijk is. En daarna naar hoe Microsoft en Azure jou kunnen helpen om dat mogelijk te maken.

Voor veel onderwijsinstellingen zijn de beschikbaarheid en veiligheid van data belangrijke eisen. Grote kans dat dit ook een van de redenen was om voor Azure te kiezen. Dan is het goed om te weten dat Microsoft services biedt die jou precies op die twee punten extra kunnen ondersteunen. Is beschikbaarheid een belangrijke eis voor jouw school? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van Azure Monitor. Dit helpt je om de beschikbaarheid te bewaken en snel in te kunnen grijpen als er zich problemen voordoen.

Wil je zelf juist meer inzicht in de beveiliging en stappen kunnen zetten om de beveiligingsstatus te versterken, dan is Azure Security Center een goede optie.

Ben je benieuwd hoe andere scholen Azure nu precies gebruiken? Drie scholen vertellen je hun verhaal in de whitepaper: 'Waarom kiezen scholen voor Azure?'. Klik op de onderstaande button om hun verhaal te lezen.